Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelské médiá: Premiér trvá na výstavbe vo východnom Jeruzaleme

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Osady, ktoré Izrael buduje na palestínskych územiach obsadených počas vojny v roku 1967, sa vo všeobecnosti považujú za hlavnú prekážku pre vytvorenie budúceho palestínskeho štátu.

Jeruzalem 21. marca (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nemá v úmysle obmedziť výstavbu židovských príbytkov v oblasti východného Jeruzalema. Denník Haarec informoval, že Netanjahu to dnes povedal izraelským novinárom, ktorí s ním boli na pracovnej ceste v Číne.

Netanjahu podľa článku pripustil v danej téme "rozdiely v názoroch" s americkou vládou. Izraelský premiér je podľa vlastných slov "pripravený na rozhovor" o obmedzení výstavby osád v Predjordánsku. Výstavba vo východnom Jeruzaleme však podľa Netanjahua nie je predmetom debát.

Osady, ktoré Izrael buduje na palestínskych územiach obsadených počas vojny v roku 1967, sa vo všeobecnosti považujú za hlavnú prekážku pre vytvorenie budúceho palestínskeho štátu. Palestínčania si na Jeruzalem nárokujú ako na hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Izrael namieta, že otázka týchto osád by sa - spoločne s ďalšími kľúčovými bezpečnostnými témami - mala vyriešiť prostredníctvom mierových rokovaní.