Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelské sily mohli v Gaze spáchať zločiny proti ľudskosti

Pásmo Gazy, archívne foto. Foto: TASR/AP

Najnovšie obvinenie sa týka štvordňového intenzívneho bombardovania palestínskeho územia po útoku militantov z tamojšieho hnutia Hamas, pri ktorom zajali jedného izraelského vojaka.

Jeruzalem 29. júla (TASR) - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) dnes vydala ďalšiu správu odsudzujúcu postup izraelskej armády počas minuloročnej vojny v pásme Gazy, pričom jej pripísala možné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Najnovšie obvinenie sa týka štvordňového intenzívneho bombardovania palestínskeho územia po útoku militantov z tamojšieho hnutia Hamas, pri ktorom zajali jedného izraelského vojaka. Neprimerané a nerozlišujúce útoky izraelských síl si vtedy vyžiadali životy najmenej 135 civilistov, cituje zo správy AI agentúra AP. V dokumente sa tiež uvádza, že izraelská armáda tieto udalosti nedokázala nezávisle preveriť a mal by sa nimi zaoberať Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu.

V súvislosti s 50-dňovou vojnou medzi Izraelom a Hamasom z minulého leta už dávnejšie AI obvinila zo spáchania vojnových zločinov obidve strany. Militantný Hamas, ktorý pásmo Gazy ovláda, dnešnú správu privítal s tým, že ICC by mal voči Izraelu prijať "trestné opatrenia". Izraelské ministerstvo zahraničných vecí ju naproti tomu hodnotí ako "zásadne chybnú", keďže neobsahuje "takmer žiadnu zmienku o vojenských akciách Hamasu a iných palestínskych teroristických organizácií".