Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izraelské trhy klesli, očakáva sa ďalší pokles už oslabenej meny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Aj keď na devízovom trhu sa v nedeľu neobchoduje, kurz izraelskej meny šekel je už teraz na najnižšej úrovni v tomto roku. Dôvodom je sporná reforma súdnictva, ktorá rozdelila spoločnosť.

Jeruzalem 8. októbra (TASR) - Izraelské akciové a dlhopisové trhy zaznamenali v reakcii na nečakaný útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael pokles a očakáva sa, že nadol pôjde aj kurz meny šekel, ktorý je momentálne na najnižšej úrovni v tomto roku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kľúčové akciové indexy klesli zhruba o 7 % a ceny vládnych dlhopisov približne o 3 % v prvej reakcii na najkrvavejší útok ozbrojencov z Hamasu na Izrael za posledné desaťročia. Hnutie Hamas spustilo v sobotu skoro ráno (7. 10.) z pásma Gazy vojenskú operáciu proti Izraelu a jeho militanti na viacerých miestach vtrhli na izraelské územie. Navyše z pásma Gazy vypálili na Izrael tisíce rakiet. Počet mŕtvych v Izraeli stúpol v nedeľu popoludní približne na vyše 600, navyše Hamas zadržiava viac než stovku rukojemníkov unesených v Izraeli. Palestínski predstavitelia zasa uviedli, že pri izraelských protiútokoch prišlo v pásme Gazy o život zhruba 370 ľudí.

Aj keď na devízovom trhu sa v nedeľu neobchoduje, kurz izraelskej meny šekel je už teraz na najnižšej úrovni v tomto roku. Dôvodom je sporná reforma súdnictva, ktorá rozdelila spoločnosť a vyvolala rozsiahle protesty.

"Toto kolo násilia bude podľa všetkého trvať dlhšie a bude aj rozsiahlejšie než predchádzajúce. To bude mať jednoznačne ešte negatívnejší vplyv na ekonomiku a rozpočet," povedal Jonathan Katz, hlavný ekonóm spoločnosti Leader Capital Markets. Zároveň dodal, že šekel v pondelok (9. 10.) pravdepodobne prudko klesne a ekonómovia v Leader Capital Markets nevylučujú, že centrálna banka v určitej chvíli pristúpi k predaju devíz.

Asociácia izraelských priemyselníkov uviedla, že napriek mimoriadnemu stavu podniky zatiaľ fungujú s cieľom udržať dodávky potravín a ďalších esenciálnych produktov na trh. "Dokiaľ to bude možné, budú všetky firmy vyrábať ďalej," povedal šéf asociácie Ron Tomer. "Vďaka tomu, že Izrael je v produkcii nezávislý, tak aj v núdzovej situácii nebude obyvateľom Izraela nič chýbať," dodal.

Spoločnosť Intel, najväčší izraelský zamestnávateľ a exportér, sa k vplyvu súčasnej situácie na produkciu firmy zatiaľ nevyjadrila. Uviedla iba, že situáciu v krajine dôsledne monitoruje a robí všetky kroky potrebné na zaistenie bezpečnosti jej zamestnancov.