Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Izraelské útoky zasiahli Francúzsky inštitút

Palestínčania sa pozerajú z okien na škody spôsobené izraelskými náletmi v utečeneckom tábore Džabalíja v severnom pásme Gazy, v stredu 1. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Izrael v súvislosti so zasiahnutím svojho inštitútu požiadalo o bezodkladné vysvetlenie konkrétnych dôvodov, ktoré ho viedli k náletu.

Paríž 3. novembra (TASR) - Izraelský nálet zasiahol v pásme Gazy miestny Francúzsky inštitút, oznámilo v piatok ministerstvo zahraničných vecí v Paríži. Francúzska tlačová agentúra AFP zase informovala, že izraelský útok zasiahol a vážne poškodil aj jej kanceláriu v meste Gaza. Priestory však v oboch prípadoch boli prázdne, takže sa nikto nezranil, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Izrael v súvislosti so zasiahnutím svojho inštitútu požiadalo o "bezodkladné" vysvetlenie konkrétnych dôvodov, ktoré ho viedli k náletu. Rezort dodal, že v čase náletu neboli v inštitúte nijakí zamestnanci ani francúzski občania. V samostatnom vyhlásení zároveň vyjadril "veľmi veľké znepokojenie" z počtu civilných obetí v pásme Gazy, informuje agentúra Reuters.

O zasiahnutí kancelárie AFP informovala samotná agentúra. Uviedla, že jej kanceláriu v meste Gaza zasiahol vo štvrtok útok izraelskej armády, pričom bola vážne poškodená.

V tom čase sa v kancelárii nenachádzal žiaden z dovedna ôsmich tamojších stálych zamestnancov či zriadencov. Všetci sa totiž podľa AFP presunuli už 13. októbra na juh pásma Gazy, k čomu vtedy civilistov vyzývala izraelská armáda pred svojou plánovanou ofenzívou na severe tejto palestínskej enklávy.

AFP útok "čo najdôraznejšie" odsúdila. Dozvedela sa o ňom vďaka kamere, ktorú má na mieste nainštalovanú a ponúka prostredníctvom nej nepretržitý živý prenos. Kamera zachytila útok na kanceláriu agentúry, ku ktorému došlo vo štvrtok tesne pred poludním miestneho času. O rozsahu škôd následne agentúru informoval jej zamestnanec, ktorý v piatok kanceláriu navštívil.

Uviedol, že cez kanceláriu zrejme preletel výbušný projektil. Podľa jeho slov bola zničená stenu oproti oknu a veľké škody sú aj v susednej miestnosti. Projektil tiež podľa neho poškodil nádrže na vodu, ktoré sú na streche budovy.

Izraelská armáda zásah kancelárie AFP popiera. Jej hovorca uviedol, že ozbrojené sily informáciu "opakovane preverili" a dospeli k záveru, že na túto budovu v Gaze nevykonali nijaký útok.