Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelského exprezidenta previezli do nemocnice s bolesťou v hrudníku

Šimon Peres Foto: TASR/AP Photo

Aj po odchode z prezidentskej funkcie zostáva aktívny a stále sa angažuje v aktivitách svojho mierového centra.

Jeruzalem 24. januára (TASR) - Bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa previezli dnes večer do nemocnice s bolesťou v oblasti hrudníka. Oznámila to jeho hovorkyňa, ktorú citovala agentúra AP.

Podľa hovorkyne Ajelet Frischovej k 92-ročnému Peresovi privolali záchranárov po tom, ako začal pociťovať bolesť v oblasti hrudníka. Tí mu po príchode diagnostikovali "mierne nepravidelný srdcový rytmus".

Lekári následne rozhodli o tom, že prominentného pacienta prevezú z jeho domova na pozorovanie do nemocnice, kde by mal zostať minimálne do pondelka rána.

Peres bol hospitalizovaný už 14. januára, keď utrpel slabý infarkt myokardu. Vtedy musel podstúpiť chirurgický zákrok, ktorí lekári označili za úspešný. Z nemocnice ho prepustili len v utorok.

Veterán izraelskej politiky Šimon Peres bol prezidentom v rokoch 2007-2014; predtým zastával viacero kľúčových ministerských postov a niekoľko krát bol aj premiérom.

Aj po odchode z prezidentskej funkcie zostáva aktívny a stále sa angažuje v aktivitách svojho mierového centra, ktoré sa zasadzuje za pokojné spolužitie židovského a arabského obyvateľstva.

V roku 1994 dostal Peres Nobelovu cenu za mier za to, že ako šéf izraelskej diplomacie prispel k podpísaniu kľúčovej mierovej dohody medzi Izraelom a Palestínčanmi.