Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Izraelskí lídri na deň holokaustu varovali pred iránskou hrozbou

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Šimon Peres a Benjamin Netanjahu apelovali na medzinárodné spoločenstvo, aby zabránilo Iránu stať sa jadrovou mocnosťou.

Jeruzalem 18. apríla (TASR) - V jeruzalemskom pamätníku Jad Vašem sa dnes večer začali spomienkové udalosti k štvrtkovému dňu pamiatky obetí holokaustu. Izraelskí lídri pri tejto príležitosti vyzvali svet, aby nedopustil vyzbrojenie Iránu jadrovými zbraňami.

V komplexe Jad Vašem sa zhromaždili stovky pamätníkov holokaustu a ich príbuzných, diplomatov a ďalších, ku ktorým sa prihovorili izraelský prezident Šimon Peres a premiér Benjamin Netanjahu.

Obaja apelovali na medzinárodné spoločenstvo, aby sa poučilo z holokaustu a zabránilo Iránu stať sa jadrovou mocnosťou.

"Iránsky režim robí otvorené a rozhodné kroky k nášmu zničeniu a horúčkovito sa snaží vyvinúť jadrovú zbraň," vyhlásil Netanjahu. Podľa Peresa, laureáta Nobelovej ceny za mier, Teherán predstavuje hrozbu nielen pre samotný židovský štát, ale aj pre svetový mier.

Súčasťou večernej spomienky v Jad Vašeme bol prednes básní, žalmov a modlitieb, ako aj zapálenie šiestich symbolických pochodní na pamiatku šiestich miliónov obetí nacistického vyvražďovania židov. Pochodne zapálilo šesť pamätníkov holokaustu, pričom každý z nich prostredníctvom videozáznamu vyrozprával časť svojho životného príbehu.