Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Izraelskí vojaci zabili 4 ozbrojencov v hraničnej oblasti s Libanonom

Konvoj izraelských vojenských vozidiel sa pohybuje v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Napätie na hraniciach stúplo po zabití zástupcu vodcu Hamasu Sáliha Árúrího na predmestí Bejrútu začiatkom januára.

Jeruzalem 14. januára (TASR) - Izraelskí vojaci zabili štyroch ozbrojencov, ktorí sa v noci pokúsili z Libanonu preniknúť na územie Izraela. Izraelská armáda (IDF) to oznámila v nedeľu ráno, na 100. deň vojny proti Hamasu v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Jednotky IDF hliadkujúce v spornej pohraničnej oblasti "identifikovali teroristickú bunku, ktorá prešla z Libanonu na izraelské územie a strieľala na sily (IDF). Vojaci zaútočili a odpovedali ostrou paľbou, štyria teroristi boli zabití," uviedla IDF vo vyhlásení.

Od vypuknutia vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy 7. októbra dochádza na hraniciach medzi Izraelom a Libanonom takmer denne k streľbe medzi militantmi Hizballáhu podporovanými Iránom a izraelskými silami.

Napätie na hraniciach stúplo po zabití zástupcu vodcu Hamasu Sáliha Árúrího na predmestí Bejrútu začiatkom januára.

Na severe Izraela zahynulo od 7. októbra podľa izraelských úradov najmenej deväť vojakov a štyria civilisti. Na juhu Libanonu si vyžiadali prestrelky podľa AFP 190 obetí, vrátane viac ako 140 bojovníkov Hizballáhu a viac ako 20 civilistov vrátane troch novinárov.