Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Izraelský dron v Sýrii zabil štvoricu pracujúcu pre Hizballáh

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelský dron zasiahol taxík, v ktorom tieto osoby cestovali počas výzvednej misie pre Hizballáh, uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Bejrút 8. decembra (TASR) – Pri útoku izraelského dronu na území Sýrie zahynuli traja Sýrčania a Palestínčan, ktorí pracovali pre militantné hnutie Hizballáh, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). TASR správu prebrala v piatok od agentúry DPA.

Útok sa odohral v provincii Kunajtra na juhozápade Sýrie. Izraelský dron zasiahol taxík, v ktorom tieto osoby cestovali počas výzvednej misie pre Hizballáh, uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj z prostredia sýrskej armády pre DPA potvrdil, že izraelský dron zabil v provincii Kunajtra štyri osoby, bližšie informácie však neposkytol.

SOHR dodalo, že útok mal byť odvetou za odpaľovanie rakiet zo Sýrie na Golanské výšiny. Túto strategickú oblasť Izrael dobyl počas šesťdňovej vojny v roku 1967 a anektoval v roku 1981. Medzinárodné spoločenstvo ju považuje za sýrske územie okupované Izraelom.

Izraelské vzdušné sily pravidelne podnikajú nálety v Sýrii, aby zabránili iránskym milíciám v rozširovaní vplyvu v krajine, v ktorej od roku 2011 prebieha vojna.