Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Izraelský exminister zakladá po sporoch s Netanjahuom novú stranu

Izraelský exminister obrany Moše Jaalon, archívna snímka Foto: TASR/AP

Netanjahu vedie izraelskú vládu od roku 2009 a jeho postavenie neohrozoval doteraz žiaden jasný súper. Premiérom bol už po tri roky aj v 90. rokoch.

Tel Aviv 4. marca (TASR) - Bývalý izraelský minister obrany Moše Jaalon oznámil dnes, necelý rok po svojom odchode z vlády po sporoch s premiérom Benjaminom Netanjahuom, že založí novú politickú stranu.

Jaalon rezignoval na ministerskú funkciu v máji 2016, oficiálne to zdôvodnil "nedostatkom dôvery" v Netanjahua, ktorý za jeho nástupcu vymenoval ultrapravicového nacionalistu Avigdora Liebermana.

Netanjahu vedie izraelskú vládu od roku 2009 a jeho postavenie neohrozoval doteraz žiaden jasný súper. Premiérom bol už po tri roky aj v 90. rokoch.

Oboch, premiéra i Jaalona, si vzal na paškál štátny audítor, ktorý v správe zverejnenej minulý mesiac uviedol, že Izrael bol počas vojny v pásme Gazy v roku 2014 zle pripravený na tunelové hrozby Hamasu.

Jaalon vo svojej reakcii, z ktorej citoval spravodajský portál Ynet, v Tel Avive vyhlásil, že uvedená správa "slúži iba záujmom Hamasu". A trval na tom, že vojna v Gaze priniesla juhu krajiny pokoj.

Kancelária Netanjahua v podobnom vyjadrení tento týždeň vyhlásila, že od vojny v Gaze v roku 2014 sa Izrael teší väčšej bezpečnosti.

Izraelské vlády sú často koaličné a koalície vytvára aj opozícia v parlamente (Knesete).