Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelský expremiér dostal za korupciu podmienečný trest a pokutu

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert (vpravo) odchádza zo súdnej siene po vynesení rozsudku v Jeruzaleme 24. septembra 2012. Foto: TASR/AP Photo

Ehuda Olmerta uznal v júli súd v Jeruzaleme vinným zo zneužitia dôvery, pretože pomohol nasmerovať vládne kontrakty spriateleným osobám.

Jeruzalem 24. septembra (TASR) - Súd v Jeruzaleme odsúdil dnes bývalého izraelského premiéra Ehuda Olmerta za jeho účasť v korupčnom škandále na pokutu vo výške 75.300 šekelov (14.880 eur) a jednoročný podmienečný trest. Takýto verdikt mu umožňuje prípadný návrat do politiky.

Vzhľadom na to, že mu súd neudelil prísnejší trest, bude môcť Olmert teraz kandidovať do parlamentu, avšak naďalej nemôže byť vymenovaný za člena vlády, pretože čelí ďalšiemu korupčnému procesu.

Ehuda Olmerta (66) uznal v júli súd v Jeruzaleme vinným zo zneužitia dôvery, pretože pomohol nasmerovať vládne kontrakty spriateleným osobám. Oslobodil ho však od ďalších dvoch bodov obžaloby, obsahujúcich vážnejšie korupčné obvinenia, pre ktoré musel pred tromi rokmi rezignovať.

Obvinenia voči Olmertovi v ukončenom procese pochádzajú z obdobia, keď pôsobil vo funkcii starostu Jeruzalema (1993-2003) a ministra priemyslu a obchodu (2003-2006) - predtým, ako v roku 2006 prevzal post premiéra. Z tejto funkcie odstúpil v roku 2008.

Dnes zverejnil súd iba rozhodnutie o výške trestu.