Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Izraelský minister nariadil vrátenie zhabanej kamery agentúry AP

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predstavitelia izraelského ministerstva komunikácií v utorok v meste Sderot pri hraniciach s Pásmom Gazy zhabali reportérom agentúry AP kameru a zastavili jej priamy prenos.

Jeruzalem 21. mája (TASR) - Izraelský minister komunikácií Šlomi Kari nariadil vrátenie kamery tlačovej agentúry Associated Press (AP), ktorú reportérom na izraelskom území zhabali predstavitelia jeho ministerstva. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

"Nariadil som zrušenie operácie a vrátenie vybavenia agentúre AP," uviedol Kari vo vyhlásení po tom, ako Biely dom vyzval Izrael na odvolanie tohto kroku.

Predstavitelia izraelského ministerstva komunikácií v utorok v meste Sderot pri hraniciach s Pásmom Gazy zhabali reportérom agentúry AP kameru a zastavili jej priamy prenos, v ktorom boli vysielané zábery na vojnou zmietanú palestínsku enklávu. Ako dôvod uviedli, že AP poskytuje zábery spravodajskej televízii al-Džazíra.

Izraelská vláda totiž začiatkom mája jednomyseľne schválila zastavenie činnosti stanice al-Džazíra v Izraeli. Tamojšie úrady následne zatvorili kancelárie televízie, skonfiškovali jej vybavenie, zakázali jej vysielanie na území Izraela a zablokovali aj jej webové stránky.

Televízna stanica al-Džazíra so sídlom v Katare patrí medzi tisíce klientov, ktorí majú prístup k živému vysielaniu agentúry AP i ďalších spravodajských organizácii. AP utorkové konanie izraelskej vlády odsúdila.

Krok izraelskej vlády voči agentúre AP kritizovali OSN, administratíva prezidenta USA Joea Bidena, izraelská opozícia aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).