Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Izraelský minister obrany navštívil berlínsky pamätník holokaustu

Zľava Mosche Patel, vedúci oddelenia pre vývoj systémov protiraketovej obrany na izraelskom ministerstve obrany, Boaz Levy, výkonný riaditeľ Israel Aerospace Industries, izraelský minister obrany Joav Gallant, preživší holokaustu Frank a Petra Michalski a nemecký minister obrany Boris Pistorius stojia v piatok 29. septembra 2023 pri pamätníku holokaustu v Grunewalde, Berlín, Nemecko. Foto: TASR/AP

Pamätník na sa nachádza na nástupišti č. 17 na železničnej stanici Berlin-Grunewald.

Berlín 29. septembra (TASR) - Izraelský minister obrany Joav Gallant v piatok - v sprievode svojho nemeckého rezortného partnera Borisa Pistoriusa - navštívil pamätník obetiam holokaustu v západnom Berlíne. TASR o tom informuje na základe správy z agentúry DPA.

Ministri sa pri tejto príležitosti streli s ľuďmi, čo prežili holokaust, položili k pamätníku veniec a zapálili sviece na pamiatku obetí.

Pamätník na sa nachádza na nástupišti č. 17 na železničnej stanici Berlin-Grunewald. Pripomína približne 10.000 Židov, ktorí boli odtiaľ počas vlády nacistov vlakmi prevezení do koncentračných táborov.

Gallantova matka, ktorá pochádzala z Poľska, taktiež sama prežila holokaust, pripomína DPA. Zomrela v máji tohto roka vo veku 88 rokov.

Obaja ministri vo štvrtok podpísali dohodu o bezpečnostnej spolupráci a dohodli sa na dodávke izraelských systémov protivzdušnej obrany Arrow 3. Tie majú pomôcť pri ochrane vzdušného priestoru Nemecka a s ním susediacich krajín. Berlín nákupom týchto systémov reaguje na ruskú vojnu voči Ukrajine, pripomína DPA.