Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Izraelský minister obrany: Ozbrojenci Hamasu stratili bojového ducha

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister tiež uviedol, že vedenie Hamasu v Gaze, ktoré sa ukrýva pred izraelskými silami, stratilo kontakt s vonkajším svetom.

Tel Aviv 19. februára (TASR) – Izraelský minister obrany Joav Galant v nedeľu uviedol, že palestínska extrémistická organizácia Hamas v Pásme Gazy stratila po vyše štyroch mesiacoch vojny bojového ducha. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR.

"Dvesto bojovníkov sa vzdalo v Násirovej nemocnici (v meste Chán Júnis), desiatky ďalších v nemocnici Amal," povedal Galant armádnym veliteľom. "Ukazuje to, že stratili svojho bojového ducha," vyhlásil.

Minister tiež uviedol, že vedenie Hamasu v Gaze, ktoré sa ukrýva pred izraelskými silami, stratilo kontakt s vonkajším svetom. Hamas má podľa neho v súčasnosti organizované ozbrojené sily len v centrálnej časti Pásma Gazy a v meste Rafah na južnej hranici s Egyptom. Ak sa izraelská armáda rozhodne tam zasiahnuť, "nebude im mať kto pomôcť, žiadni Iránci ani podpora so zahraničia".

Galant sa vyjadril na stretnutí s veliteľmi vojenských jednotiek bojujúcich v Pásme Gazy. Izraelská armáda bojuje proti Hamasu v meste Chán Júnis na juhu palestínskeho pásma už niekoľko týždňov. Pripravuje tiež operáciu v Rafahu napriek početným výzvam, aby ju odložila pre obavy z veľkého počtu civilných obetí. V tomto meste sa uchýlili desaťtisíce obyvateľov Gazy pred bojmi v iných častiach pásma.