Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Izrael: Policajt zastrelil Palestínčanku, zaútočila na jeho kolegu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K incidentu došlo deň po tom, ako pri podobnom útoku utrpela smrteľné zranenie 13-ročná Izraelčanka.

Tel Aviv 1. júla (TASR) - Izraelský policajt dnes v meste Hebron na Západnom brehu Jordánu zastrelil Palestínčanku, ktorá predtým nožom zaútočila na iného príslušníka izraelskej pohraničnej stráže.

Ako informovala agentúra AP, dnešný útok sa odohral v blízkosti Hrobky patriarchov, ktorá je posvätným miestom pre židov i moslimov.

K incidentu došlo deň po tom, ako pri podobnom útoku utrpela smrteľné zranenie 13-ročná Izraelčanka.

Útočník, 17-ročný Palestínčan, vtedy vnikol do domu v židovskej osade Kirjat Arba a nožom vážne zranil spiace dievča, ktoré neskôr, po prevoze do nemocnice, svojim zraneniam podľahlo. Páchateľa zastrelili príslušníci izraelských bezpečnostných síl.

Ťažké bodné a strelné zranenia utrpel počas zásahu proti páchateľovi aj približne 30-ročný člen domobrany, ktorá v židovskej osade pravidelne hliadkuje, uviedol jeden zo zasahujúcich záchranárov.

Ako informoval denník Jediot Achronot, dnes zastrelená 27-ročná Palestínčanka pochádzala z rovnakej dediny ako páchateľ štvrtkového útoku v Kirjat Arbe. Zatiaľ nie je známe, či boli v príbuzenskom vzťahu.

Podľa agentúry AP čelia Izraelčania od minulej jesene sérii útokov, pri ktorých Palestínčania používajú najmä nože. O život prišlo už 33 Izraelčanov a približne 200 Palestínčanov, väčšina z nich sú podľa Izraela páchatelia útokov, ktorých na mieste zneškodňuje izraelská armáda.

Palestínčania svojimi útokmi protestujú proti pretrvávajúcej okupácii svojich území Izraelom a proti porušovaniu dohodnutých pravidiel o návštevách miest posvätných pre islam i judaizmus. Izrael toto obvinenie odmieta.