Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér z bezpečnostných dôvodov odložil návštevu Nemecka

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelská polícia dnes informovala o ďalšom útoku v Jeruzaleme.

Berlín 7. októbra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil kvôli nárastu napätia na okupovaných územiach svoju štvrtkovú cestu do Nemecka. Agentúre Reuters to oznámil nemecký vládny zdroj. Zrušenie návštevy vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v Izraeli potvrdili aj nemenované zdroje tamojšej vlády.

Od minulého štvrtka prišli o život štyria Izraelčania, ktorí zahynuli pri útoku nožom alebo streľbe z idúceho auta. Zo všetkých sú podozrievaní militantní Palestínčania.

Polícia v súvislosti s útokmi zastrelila jedného nožom vyzbrojeného Palestínčana a zatkla piatich členov radikálneho hnutia Hamas, ktorí sú podozriví zo zastrelenia manželského páru židovských osadníkov.

Od nedele, keď sa vystupňovali násilnosti Palestínčanov a následne aj odveta izraelských bezpečnostných zložiek, prišli na okupovanom západnom brehu rieky Jordán (v Predjordánsku) o život dvaja Palestínčania, z nich jeden bol tínedžer. Ďalšieho Palestínčana podozrivého z útoku na izraelského tínedžera smrteľne zranila polícia v Jeruzaleme.

Izraelská polícia dnes informovala o ďalšom útoku v Jeruzaleme: spáchala ho Palestínčanka, ktorá nožom do chrbta zasiahla Izraelčana. Incident sa odohral v jeruzalemskom Starom meste na známej ulici Via Dolorosa.

Mužovi sa po útoku podarilo vytiahnuť strelnú zbraň a ženu postreliť. Obaja z incidentu vyviazli so zraneniami - muž je zranený ľahko, zatiaľ čo Palestínčanka utrpela vážne zranenie, oznámila izraelská polícia.

V reakcii na palestínske protesty a násilnosti izraelský premiér Benjamin Netanjahu začiatkom tohto týždňa nariadil vyslať do východného Jeruzalema a Predjordánska policajné a armádne posily, ktoré dostali rozkaz "zasiahnuť tvrdo proti vrhačom kameňov a zápalných fliaš".