Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér Netanjahu kritizoval francúzsku mierovú iniciatívu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér obvinil Palestínčanov z toho, že sa vyhýbajú priamym rozhovorom.

Jeruzalem 21. júna (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kritizoval dnes Francúzskom vedenú mierovú iniciatívu, keď obvinil zahraničné veľmoci zo snahy diktovať Izraelu podmienky dohody s Palestínčanmi.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý je na dvojdňovej návšteve Blízkeho východu, zdôraznil, že zámerom iniciatívy nie je, aby zahraničné veľmoci priamo zasahovali do rokovaní. Varoval tiež pred hrozbami pokračujúcej patovej situácie, informovala agentúra Reuters.

Fabius chce dosiahnuť, aby sa izraelsko-palestínsky mierový proces, ktorý naposledy stroskotal v roku 2014, opätovne spustil s pomocou medzinárodnej podpornej skupiny zahŕňajúcej arabské štáty, Európsku úniu a členov Bezpečnostnej rady OSN.

"Mier vzíde len z priamych rokovaní oboch strán a bez podmienok. Nevzíde z rezolúcií OSN, ktoré sa snažia vnútiť zvonka," vyhlásil Netanjahu na spoločnej tlačovej konferencii s Fabiusom.

Izraelský premiér obvinil Palestínčanov z toho, že sa vyhýbajú priamym rozhovorom, a potom povedal, že "ak sa (iné mocnosti) pokúšajú vnútiť podmienky Izraelu, tento pokus nebude úspešný a odoženie mier".

Fabius odmietol názor, že podmienky mierovej dohody budú nanútené zvonku. "Nemáme v úmysle miešať sa do rokovaní. Rokovať musia vyjednávači (oboch strán), ale to neznamená, že to nemôže mať medzinárodnú podporu," povedal po stretnutí.

Francúzsky minister dodal, že na oboch strán pociťuje vôľu obnoviť rokovania, a na konzultáciách s EÚ, USA a Ruskom posúdi ich postoje k iniciatíve.

Skôr v priebehu dňa, po stretnutí s palestínskym rezortným kolegom Rijádom Málikím v predjordánskom Ramalláhu, Fabius povedal, že izraelsko-palestínsky konflikt by mohol byť "zapálený", ak nedôjde k posunu smerom k mieru.

Francúzsko sa dosiaľ s arabskými štátmi sústredilo na možnú rezolúciu BR OSN, ktorá by stanovila parametre rokovaní a stanovila časový rámec na ich uzavretie - spomína sa 18 mesiacov.

USA v decembri hlasovali proti Palestínčanmi pripravenému návrhu rezolúciu vyzývajúcej na odchod Izraela z okupovaného Predjordánska a východného Jeruzalema a vytvorenie palestínskeho štátu koncom roku 2017.

Tento mesiac však americký prezident Barack Obama povedal, že vzhľadom na absenciu mierového procesu a Netanjahuove podmienky pre palestínsku štátnosť by bolo pre Washington ťažké naďalej obhajovať Izrael v OSN.