Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér odsúdil snahy o zmierenie palestínskych hnutí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR /AP

Izraelčania odmietajú akékoľvek zmierenie medzi Hamasom a Fatahom, pokiaľ Hamas neuzná židovský štát, nerozpustí svoje vojenské krídlo.

Tel Aviv 4. októbra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu skritizoval najnovšie snahy o ukončenie dlhoročnej rivality medzi palestínskymi hnutiami Hamas a Fatah, ktoré v utorok vyústili do prvého zasadnutia palestínskej vlády v Gaze od roku 2014.

Podľa vyjadrenia, ktoré citovala agentúra DPA, Izraelčania odmietajú akékoľvek zmierenie medzi Hamasom a Fatahom, pokiaľ Hamas neuzná židovský štát, nerozpustí svoje vojenské krídlo a nepreruší vzťahy s Iránom ako regionálnym súperom Izraela. Izrael viedol v uplynulých desiatich rokoch tri vojny proti Hamasu, ako aj niekoľko sérií neúspešných mierových rokovaní s palestínskou samosprávou na čele so šéfom Fatahu Mahmúdom Abbásom.

"Očakávame od každého, kto hovorí o mierovom procese, že uzná Izraelský štát a samozrejme židovský štát a nie sme pripravení prijať falošné zmierovanie na úkor našej existencie," povedal Netanjahu na podujatí v izraelskej osade Maale Adumim na území Predjordánska.

Pod vedením premiéra Rámího Hamdalláha sa konalo v utorok v Gaze prvé zasadnutie palestínskej vlády od roku 2014. Toto rokovanie je dôkazom úsilia medzinárodne uznanej palestínskej samosprávy rozšíriť svoju autoritu aj v pásme Gazy, ktoré sa pred desaťročím ocitlo v rukách radikálneho islamistického hnutia Hamas, považovaného Izraelom, Európskou úniou i Spojenými štátmi za teroristickú organizáciu.

Hamdalláh vo svojom príhovore uviedol, že nastal čas "obrátiť stranu", prestať s rozkolom v tábore Palestínčanov a vrátiť sa k snahám, ktorých cieľom je vytvorenie palestínskeho štátu.