Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér plánuje arabským útočníkom odobrať práva rezidentov

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP Photo

Benjamin Netanjahu plánuje presadiť zrušenie rezidenčných práv a sociálnych výhod pre osoby, ktoré spáchali politicky motivované násilie. Izrael vypustil nad Jeruzalemom sledovacie balóny.

Jeruzalem 27. novembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu plánuje presadiť zrušenie rezidenčných práv a sociálnych výhod pre osoby, ktoré spáchali politicky motivované násilie, ako aj pre tých, čo ich podporujú. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Premiér Netanjahu predložil návrh v stredu v parlamente. Cieľom návrhu sú podľa agentúry AP pravdepodobne Palestínčania z východného Jeruzalema. Práve východojeruzalemskí Palestínčania podnikli v posledných mesiacoch množstvo smrteľných útokov.

Arabskí obyvatelia východného Jeruzalema nie sú izraelskými občanmi. Majú však status rezidenta a rezidenčné práva im garantujú štátnu zdravotnú starostlivosť a iné sociálne výhody. Netanjahu tvrdí, že osoby zapojené do násilia, ako aj tie, čo ich podporujú, nemôžu prijímať izraelské sociálne výhody.

Židovský štát v reakcii na násilie už posilnil bezpečnosť v meste a nariadil demoláciu domov rodín útočníkov.

Posledné izraelsko-palestínske násilnosti si už vyžiadali životy piatich Izraelčanov a jedného cudzinca, ktorí zahynuli pri útokoch Palestínčanov. Na palestínskej strane je viac ako desať obetí najnovšej vlny nepokojov. V súvislosti s týmto vývojom sa objavili aj špekulácie, že sa schyľuje k tretej palestínskej intifáde.

Izrael vypustil nad Jeruzalemom sledovacie balóny


V súvislosti s pretrvávajúcou hrozbou nepokojov v Jeruzaleme monitoruje izraelská polícia situáciu v meste zo vzduchu pomocou sofistikovaných sledovacích balónov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Izraelská polícia v Jeruzaleme používa sofistikované sledovacie balóny už niekoľko týždňov. Zariadenia pomáhajú úradom monitorovať rizikové štvrte a kontrolovať nepokoje, ktoré sa šíria východnou časťou nábožensky rozdeleného mesta.

Biele balóny sa vznášajú nad citlivou posvätnou časťou starého Jeruzalema a susediacimi arabskými štvrťami. Izraelská polícia získala podľa AP vďaka balónom nový nástroj, pomocou ktorého sa jej lepšie bráni voči najhorším nepokojom v posvätnom Jeruzaleme za posledné desaťročie.

Polícia tvrdí, že nové sledovacie balóny dodávajú jej snahe mať vybrané štvrte pod neustálym dohľadom novú dimenziu - pomáhajú monitorovať a dokonca predísť nepokojom a násiliu skôr, ako k nemu dôjde. Pomocou balónov sa im tiež podarilo odhaliť osoby podozrivé z účasti na násilných protestoch.

Obyvatelia však namietajú, že takéto sledovacie zariadenie je zásahom do ich súkromia.