Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér slávnostne otvoril výstavbu v Predjordánsku

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása odsúdil slávnostné položenie základného kameňa ako "deštruktívne pre riešenie na princípe dvoch štátov".

Tel Aviv 3. augusta (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa dnes zúčastnil na slávnostnom položení základného kameňa pre výstavbu 1100 nových bytov pre ortodoxnú židovskú komunitu na západnom brehu Jordánu.

Byty budú súčasťou nového sídliska v osade Beitar Illit. Netanjahu uviedol, že jeho vláda bude aj naďalej podporovať osídľovanie v Izraeli, a zdôraznil, že žiadna vláda nepodnikla preň viac ako tá jeho.

Povedal, že podporuje založenie demilitarizovaného palestínskeho štátu a oficiálne zastáva tento postoj. Podľa správy izraelského vojenského rozhlasu však Cachi Hanegbi, Netanjahuov spojenec zo strany Likud, uviedol, že premiér sa už dávno vzdialil od riešenia na princípe dvoch štátov.

Hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása odsúdil slávnostné položenie základného kameňa ako "deštruktívne pre riešenie na princípe dvoch štátov". Hovorca Nábil Abú Rudajná vyzval na zásah Spojené štáty a povedal, že Netanjahuove činy maria snahy amerického prezidenta Donalda Trumpa na vyriešenie konfliktu a mohli by vyvolať "vážne následky" a nové napätia.