Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Podľa Izraelského premiéra nemôže mať Irán jadrové zbrane

Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Po pondelkovom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bielom dome izraelský premiér znovu odsúdil správanie Iránu a jeho dlhodobé zasahovanie do sýrskej občianskej vojny.

Washington 6. marca (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že nemožno dovoliť, aby Irán získal jadrové zbrane. Pred proizraelskými aktivistami vo Washingtone tiež opätovne kritizoval jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015. Informovala o tom agentúra DPA.

"Nie teraz, nie o desať rokov, nikdy," povedal pred zástupom 18.000 ľudí na výročnom stretnutí Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC).

"Musíme zastaviť Irán, a my Irán zastavíme," vyhlásil Netanjahu.

Po pondelkovom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bielom dome izraelský premiér znovu odsúdil správanie Iránu, jeho dlhodobé zasahovanie do sýrskej občianskej vojny, podporu libanonského šiitského hnutia Hizballáh a podporu jemenských húsijských povstalcov.

Obvinil Teherán z "budovania agresívneho impéria" v regióne a zo snahy o zriadenie svojich trvalých vojenských základní v Sýrii.

Proti medzinárodnej jadrovej dohode s Teheránom sa dlho staval aj americký prezident. V januári varoval, že USA odstúpia od dohody, ak sa neupravia a nestanovia ďalšie obmedzenia na iránsky jadrový program.

Netanjahu uviedol, že Trump "od jadrovej dohody odstúpi, ak sa jej nedostatky neupravia", a následne obnoví sankcie. Dodal tiež, že Izrael bude v tomto "stáť po boku Spojených štátov tak, ako ostatné krajiny v regióne".

Jadrová dohoda z roku 2015 medzi Iránom a šiestimi veľmocami - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Cieľom tohto kroku je zabezpečiť, aby Irán nemohol túto technológiu využiť na výrobu jadrových zbraní.