Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

R. Rivlin obvinil vládu z delegitimizovania štátnych inštitúcií

Reuven Rivlin. Foto: TASR/AP

Izraelský prezident plní väčšinou reprezentatívnu úlohu a len zriedkavo sa angažuje vo vnútropolitických bojoch.

Jeruzalem 23. októbra (TASR) - V nezvyčajne otvorenom prejave k parlamentu izraelský prezident Reuven Rivlin obvinil vládu, že v rámci kampane zameranej na potlačenie opozície delegimitizuje inštitúcie demokratického štátu. Informovala o tom agentúra AP.

Prezident otvoril v pondelok zimné zasadnutie parlamentu s kritikou vládnej strany Likud izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. "Všetko je politické," povedal poslancom s tým, že "väčšinová vláda je jediným vládcom".

"Vodcovstvo v demokratickej krajine je umenie uzatvárania dohôd, a nie porážanie oponentov," povedal prezident poslancom.

Izraelský prezident plní väčšinou reprezentatívnu úlohu a len zriedkavo sa angažuje vo vnútropolitických bojoch. Rivlin sa vo svojom prejave zameral na rastúce rozdiely v izraelskej spoločnosti, za ktoré pripísal väčšiu časť viny vládnucej strane.

V posledných mesiacoch Netanjahu reagoval na rôzne vyšetrovania korupcie, ktorým čelí, tým, že napadol izraelské médiá, orgány činné v trestnom konaní a súdy. Vyjadril pritom presvedčenie, že sa ho príslušníci "elity" pokúšajú odstrániť z politiky.