Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident Peres požiadal Netanjahua o vytvorenie novej vlády

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Na vytvorenie vlády má úradujúci premiér 28 dní. Vo voľbách jeho strana stratila 11 kresiel oproti predchádzajúcemu obdobiu, stále je s 31 kreslami najsilnejšou v krajine.

Jeruzalem 2. februára (TASR) - Izraelský prezident Šimon Peres dnes oficiálne požiadal úradujúceho premiéra Benjamina Netanjahua o vytvorenie novej vládnej koalície po parlamentných voľbách z 22. januára. Netanjahu vyhlásil, že chce pokročiť v mierových rozhovoroch s Palestínčanmi. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP.

Netanjahu bude mať najprv 28 dní na vytvorenie koalície. Jeho pravicová aliancia Likud-Jisrael bejtejnu zaznamenala porážku vo voľbách a získala iba 31 kresiel, teda o 11 menej, než mala pred hlasovaním. Napriek tomu vyšla z volieb ako najväčšia strana v parlamente.

Prezident Peres viedol minulý týždeň konzultácie so zástupcami 12 strán zvolených do 120-členného parlamentu a novozvolení zákonodarcovia z politických frakcií, ktoré majú celkovo 82 kresiel, odporučili, aby bol práve Netanjahu požiadaný o vytvorenie koalície.

Jeho vláda bude podľa očakávania poskladaná z viacerých strán: z novej centristickej strany Ješ atid (Existuje budúcnosť) vedenej bývalým televíznym moderátorom Jairom Lapidom, ktorá je s 19 kreslami druhou najväčšou stranou, ďalej z krajne pravicovej strany Bajit Jehudi (Židovský domov) s 12 kreslami i z ďalších centristických a náboženských strán.

Vytváranie izraelskej vládnej koalície môže byť namáhavý, ťažký proces a Netanjahu bude možno potrebovať celých 28 dní, kým oznámi úspešný výsledok. V prípade potreby však môže požiadať Peresa o ďalších 14 dní na splnenie úlohy.

Ak Netanjahu úlohu zvládne, začne svoje tretie obdobie v úrade premiéra. Netanjahu vyhlásil, že chce širokú vládnu koalíciu, ale že bude preňho ťažké sformovať koalíciu zo sekulárnych a náboženských strán.

Netanjahu tiež povedal, že k nasledujúcim prioritám jeho vlády bude patriť zabránenie Iránu vo výrobe jadrovej zbrane, riešenie otázky nahromadených zásob zbraní v regióne a uzavretie mieru s Palestínčanmi.