Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rivlin pozval Trumpa do Jeruzalema: Je dlhoročným priateľom Izraela

Novozvolený americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Za vlády predošlého prezidenta Baracka Obamu sa vystupňovalo napätie vo vzťahoch medzi USA a Izraelom, hoci obe krajiny zostali blízkymi spojencami.

Jeruzalem 21. januára (TASR) - Izraelský prezident Reuven Rivlin zablahoželal novému šéfovi Bieleho domu Donaldovi Trumpovi k nástupu do úradu a pozval ho na návštevu Jeruzalema.

Rivlin zaslal dnes - krátko po skončení židovského sabatu - Trumpovi gratulačný list, v ktorom mu tiež poďakoval za to, že je "dlhoročným priateľom" Izraela.

Za vlády predošlého prezidenta Baracka Obamu sa vystupňovalo napätie vo vzťahoch medzi USA a Izraelom, hoci obe krajiny zostali blízkymi spojencami. S nástupom Donalda Trumpa si preto mnohí v Izraeli spájajú veľké očakávania. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označuje Trumpa za svojho priateľa.

Donald Trump vyhlásil, že jeho vláda presunie veľvyslanectvo Spojených štátov z Tel Avivu do Jeruzalema a uzná toto oficiálne rozdelené mesto za metropolu Izraela. Za nového veľvyslanca USA v Izraeli pritom vybral človeka s blízkymi vzťahmi k židovským osadníkom v Predjordánsku, ktoré udržiava aj Trumpov zať a poradca Jared Kushner.