Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelský súd predĺžil väzbu tínedžerke, ktorá fackala vojakov

Ahed Tamimiová prichádza do súdnej siene vojenskej väznice Ofer pri Jeruzaleme, archívna snímka Foto: TASR/AP

Mnohí Palestínčania oslavujú Ahid Tamímíovú ako ikonu ich boja proti Izraelu.

Jeruzalem 15. januára (TASR) - Izraelský vojenský súd predĺžil v pondelok väzbu 16-ročnému palestínskemu dievčaťu, ktoré na videu - zverejnenom v decembri na sociálnych sieťach - fackalo izraelských vojakov. Informovala o tom agentúra AP.

Na videu je vidieť, ako tínedžerka facká, udiera a kope do dvoch izraelských vojakov v predjordánskej dedine Nabí Sálih, pričom vojaci sa väčšinou zdržali odvetných úderov.

Mnohí Palestínčania odvtedy oslavujú Ahid Tamímíovú ako ikonu ich boja proti Izraelu. V židovskom štáte zase video vyvolalo debatu o tom, či mali vojaci na tínedžerkine údery reagovať.

Súd v pondelok predĺžil väzbu Tamímíovej o dva dni. Dievčaťu hrozí maximálny trest 14 rokov väzenia, ale ten pravdepodobne nedostane, píše agentúra AP.

Na začiatku januára súd obvinil Tamímíovú v niekoľkých bodoch vrátane útoku na vojakov.

Rodina Tamímíovcov je známa aj v zahraničí organizovaním protiizraelských protestov. Viacerí jej členovia prišli pritom o život alebo boli zatknutí.

Ahid Tamímíovú v roku 2012 ocenil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, keď sa na internete rozšírila fotografia, na ktorej ukazovala zovretú päsť izraelskému vojakovi.