Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Izraelský útok v Libanone zabil militanta Hizballáhu, ženu a brata

Čierny dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na predmestie libanonskej dediny Khiam neďaleko hranice s Izraelom, čo je viditeľné z mesta Marjayoun na juhu Libanonu 21. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas 7. októbra k útokom pravidelne.

Bejrút 27. decembra (TASR) - Pri izraelskom útoku na juhu Libanonu zahynuli militant z libanonského hnutia Hizballáh, jeho brat a manželka, informovali v stredu libanonské štátne médiá. Príbuzní obetí uviedli, že brat militanta bol austrálskym občanom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Nepriateľské vojenské lietadlá pred polnocou (o 23.00 h SEČ) zaútočili na dom... v centre mesta Bint Džabajl, približne dva kilometre od libanonsko-izraelskej hranice, pričom zabili Alího Bazzího, jeho brata a manželku," uviedla libanonská štátna tlačová agentúra NNA s tým, že ďalší rodinný príslušník utrpel zranenia.

Hizballáh následne oznámil, že Bazzí patril do tohto hnutia. Jeden z príbuzných zároveň pre AFP uviedol, že jeho brat Ibráhím bol austrálskym občanom a do Libanonu priletel približne pred týždňom na návštevu.

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas 7. októbra k útokom pravidelne. Ide o najvážnejšiu eskaláciu situácie v tejto oblasti od vojny medzi Izraelom a Libanonom v roku 2006. Na oboch stranách si už tieto útoky vyžiadali niekoľko obetí.