Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Izraelský útok vyradil z prevádzky sýrske letisko v Aleppe

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Sobotné útoky zasiahli letisko hodiny po tom, ako sa vrátilo do prevádzky, čím ho opäť vyradili z činnosti, uviedlo centrum.

Damask 15. októbra (TASR) - Izrael v sobotu neskoro večer letecky zaútočil na letisko v sýrskom meste Aleppo. Podobné útoky na letiská v mestách Damask a Aleppo sa odohrali vo štvrtok. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá získala informácie od sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom vo Veľkej Británii.

"Izraelský letecký útok prichádzajúci od mora zasiahol letisko Aleppo," povedal agentúre AFP riaditeľ centra Rámí Abdal Rahman. Útok potvrdili aj sýrske štátne médiá.

Vo štvrtok izraelské nálety vyradili z prevádzky dve hlavné sýrske letiská Damask a Aleppo, čo bol prvý takýto úder od útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael minulý víkend, ktorý mal za následok masívnu odvetu izraelskej armády.

Sobotné útoky zasiahli letisko "hodiny po tom, ako sa vrátilo do prevádzky, čím ho opäť vyradili z činnosti,“ uviedlo centrum.



Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael pravidelne uskutočňuje nálety na pozície sýrskych vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. K takýmto akciám sa však priznáva len výnimočne a zvyčajne sa k nim vôbec nevyjadruje. Izraelské vedenie však opakovane deklarovalo, že sa pokúša zabrániť Iránu a jeho spojeneckým silám, aby v Sýrii získali vojenský vplyv.

Irán, ktorý podporuje hnutie Hamas, privítal jeho prekvapivý vpád na izraelské územie, ale trvá na tom, že sa na ňom nepodieľa.