Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Izraelský veľvyslanec: Dúfame, že Trump podporí náš postoj voči Iránu

Na snímke veľvyslanec Izraela na Slovensku Zvi Vapni, archívna snímka Foto:

Izrael je známy svojím kritickým postojom voči jadrovej dohode s Iránom.

Bratislava 5. februára (TASR) – Od nového amerického prezidenta Donalda Trumpa očakávame, že bude pokračovať v dlhotrvajúcej tradícii silného spojenectva Izraela. Uviedol pre TASR izraelský veľvyslanec na Slovensku Zvi Aviner Vapni.

"Som si istý, že v tej tradícii aj bude pokračovať. Prezident Trump je priateľský k Izraelu a netají sa jeho podporou, preto nevidím dôvod, prečo by sa na tomto vzťahu založenom na rešpekte malo niečo dramaticky zmeniť," uviedol veľvyslanec.

Izrael je známy svojím kritickým postojom voči jadrovej dohode s Iránom. Počas predvolebnej kampane ju kritizoval i Donald Trump. "Izrael sa nikdy netajil svojimi námietkami k tejto dohode. Naďalej veríme, že ide o zlú dohodu. Dúfame, že prezident Trump podporí náš postoj a prijme potrebné opatrenia," konštatoval Aviner Vapni.

Dohodu o obmedzení iránskeho jadrového programu dosiahol Irán a šesť svetových veľmocí (USA, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko) po dlhých a náročných rokovaniach. Zakotvuje ju aj právne záväzná rezolúcia OSN. Táto dohoda zavádza obmedzenia iránskeho nukleárneho programu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií OSN.

Trump počas predvolebnej kampane ostro kritizoval iránsku dohodu a sľuboval, že ju zruší, alebo o nej bude nanovo rokovať. OSN, EÚ a ďalší kľúčoví hráči podporujú v otázke jadrovej dohody postoj Iránu a trvajú na nutnosti jej zachovania.