Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelský zákon kritizovali Palestínčania, Turecko aj EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kritici prijatého zákona tvrdia, že je diskriminačný voči Arabom, ktorí tvoria vyše 20 percent z 8,7 milióna obyvateľov Izraela, ako aj voči iným menšinám.

Tel Aviv/Brusel 19. júla (TASR) - Európska únia vyjadrila obavy v súvislosti s novým izraelským zákonom, ktorý definuje Izrael ako národný štát židovského ľudu a znižuje štatút arabského jazyka.

"Sme znepokojení, vyslovili sme obavy a budeme v tejto súvislosti pokračovať v spolupráci s izraelskými úradmi," povedala vo štvrtok Maja Kocijančičová, hovorkyňa šéfky diplomacie Európskej únie Federicy Mogheriniovej, ktorú citovala agentúra DPA.

Hovorkyňa zároveň v reakcii na novinársku otázku uviedla, že prijatá legislatíva "môže určite ešte viac skomplikovať" úsilie o dosiahnutie dvojštátneho riešenia v izraelsko-palestínskom mierovom procese.

Nový zákon už krátko po jeho schválení v izraelskom parlamente (Knesete) odsúdili poslanci tamojšej arabskej menšiny. Nazvali ho normou "židovskej nadradenosti", ktorá uzákoňuje "separáciu, diskrimináciu a rasizmus".

Rázne ho zavrhol aj palestínsky premiér Rámí Hamdalláh. "Tento kontroverzný zákon je ďalším pokusom o vyhladenie arabsko-palestínskej identity a inštitucionalizovanie i legitimizáciu politiky apartheidu," povedal Hamdalláh. Dodal, že táto legislatíva, ktorá označuje Jeruzalem za izraelské hlavné mesto, "je posledným klincom do rakvy dvojštátneho riešenia".

Kontroverzný zákon skritizovalo aj turecké ministerstvo zahraničných vecí. Vo vyhlásení uviedlo, že legislatíva "ignoruje princípy všeobecného práva i práv palestínskych obyvateľov Izraela". Zákon vyhlasujúci Jeruzalem za hlavné mesto Izraela má podľa tohto rezortu nulový význam a "v očiach medzinárodného spoločenstva je neplatný". Ministerstvo dodalo, že legislatíva ničí "víziu dvojštátneho riešenia".

Za prijatie návrhu zákona o národnom štáte, ktorý má ústavný charakter, hlasovalo vo štvrtok nadránom po búrlivej, viac ako osem hodín trvajúcej rozprave 62 poslancov Knesetu, proti bolo 55 zákonodarcov a dvaja sa zdržali hlasovania.

Kritici prijatého zákona tvrdia, že je diskriminačný voči Arabom, ktorí tvoria vyše 20 percent z 8,7 milióna obyvateľov Izraela, ako aj voči iným menšinám.

Zákon označujú za diskriminačný aj mnohí Izraelčania a v sobotu proti nemu vo veľkom počte protestovali v uliciach Tel Avivu. Prezident Reuven Rivlin, ktorý často nezasahuje do domácej politiky, varoval pred článkami zákona zjavne nabádajúcimi na segregáciu a znižovanie štatútu arabského jazyka.