Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko a USA dokončujú pravidlá vzájomnej súčinnosti v Sýrii

Americký minister zahraničných vecí John Kerry (vľavo) si podáva ruku so svojím ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom. Foto: TASR/AP

S odvolaním sa na dobre informované ruské vojenské zdroje to dnes napísal ruský denník Izvestija s tým, že obe strany mienia čoskoro schváliť príslušný dočasne platný dokument.

Moskva 26. septembra (TASR) - Ministerstvám obrany Ruska a USA sa podarilo dohodnúť na mechanizme súčinnosti v Sýrii. S odvolaním sa na dobre informované ruské vojenské zdroje to dnes napísal ruský denník Izvestija s tým, že obe strany mienia čoskoro schváliť príslušný dočasne platný dokument.

Zdroj spresnil, že práca nad týmto dokumentom je v konečnej fáze a môže byť ukončená už v najbližších dňoch.

Uviedol, že operatívny štáb na ruskej vojenskej základni Humajmím v Sýrii a štáb spojeneckých síl v Iraku dostanú potom k dispozícii dokument, ktorý stanovuje spôsob výmeny informácií a harmonogram podávania situačných správ. Predpokladá sa, že vznikne aj presný postup na komunikáciu v prípade mimoriadnych situácií.

Ruský zdroj pre Izvestija uviedol, že v súčasnosti ruské a americké velenia medzi sebou komunikujú na základe neoficiálnych ústnych dohovorov, na čom sa dohodli v rámci videokonferencie 22. septembra.

Agentúra Interfax, ktorá o správe denník Izvestija informovala, uviedla, že prípravu dohody o komunikácii medzi štábmi ruských a amerických vojenských síl operujúcich v Sýrii sa zatiaľ nepodarilo potvrdiť ani na ruskom ministerstve obrany, ani v rezorte diplomacie.

Nemenovaný zdroj v diplomatických kruhov, oboznámený s vývojom situácie, však pre Izvestija potvrdil, že vzájomné obvinenia za zhoršenie situácie v Sýrii, nálety a smrť civilistov, ktoré sa objavili aj v médiách, "nijako nezabránili obom stranám, aby pokračovali v konštruktívnom dialógu o výmene informácií medzi vojenskými veliteľstvami".