Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

J. Áder vyjadril Zurabišviliovej podporu v územnej integrite Gruzínska

János Áder, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ako prvý maďarský prezident, ktorý navštívil Gruzínsko po roku 1990, vyjadril nádej, že nová EK dá v prípade tohto štátu nový impulz integračnému procesu, ktorý v uplynulých rokoch ochabol.

Budapešť/Tbilisi 5. septembra (TASR) - Maďarsko bude aj naďalej podporovať územnú integritu Gruzínska v rámci jeho medzinárodne uznávaných hraníc a naďalej bude zástancom euroatlantickej integrácie tejto kaukazskej krajiny. Po schôdzke s gruzínskou prezidentkou Salome Zurabišviliovou to vo štvrtok vyhlásil v Tbilisi maďarský prezident János Áder.

Podľa agentúry MTI Áder ako prvý maďarský prezident, ktorý navštívil Gruzínsko po roku 1990, vyjadril nádej, že nová Európska komisia (EK) dá v prípade tohto štátu nový impulz integračnému procesu, ktorý v uplynulých rokoch ochabol.

Najvyšší maďarský predstaviteľ pripomenul, že rozvoju cestovného ruchu medzi Gruzínskom a Maďarskom veľmi napomohlo pred piatimi rokmi spustenie priamej leteckej linky, a preto aj v budúcnosti budú potrebné podobné kroky.

Zurabišviliová na spoločnej tlačovej konferencii vyzdvihla z rokovania s Áderom otázku Abcházska a Južného Osetska. Rusko spolu s niekoľkými ďalších členských krajín OSN uznalo nezávislosť Abcházska a Južného Osetska po päťdňovej vojne, ktorú Moskva viedla s Gruzínskom v auguste 2008. Konflikt vyústil do vojenského obsadenia oboch separatistických regiónov a Moskva si v oboch dosiaľ ponecháva svoje sily.

Prezidentka v tejto súvislosti podotkla, že uplynulé leto bolo plné napätia. "V záujme zlepšenia vzniknutej situácie bude potrebné zaviesť nové formy politických rokovaní," zdôraznila a poznamenala, že konflikt komplikuje v prvom rade život ľudí bývajúcich na oboch stranách štátnych hraníc.

Zurabišviliová potvrdila euroatlantické snahy svojej krajiny a vyjadrila vďaku Maďarsku za podporu v nich. Z možného rozvoja dvojstrannej spolupráce vyzdvihla oblasti energetiky a výpočtovej techniky.

Podľa Ádera Maďarsko ponúka Gruzínsku svoje skúsenosti v oblasti vodného hospodárstva, využitia zdrojov termálnych vôd, ale aj možnosť testovania vozidiel na elektrický pohon, ktoré Gruzínsko chce vyrábať v spolupráci s Čínou.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach