Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident očakáva pokrok v riešení prípadu Tymošenkovej

Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková Foto: TASR/AP Photo

Tymošenkovú v roku 2011 poslal súd na sedem rokov do väzenia za zneužitie právomocí.

Krakov 9. októbra (TASR) - Nemecký prezident Joachim Gauck dnes uviedol, že očakáva pokrok v prípade uväznenej ukrajinskej opozičnej líderky Julie Tymošenkovej.

Táto záležitosť zablokovala podpísanie zmluvy o voľnom obchode medzi Ukrajinou a Európskou úniou (EÚ), informovala agentúra Reuters.

"Hovorili sme o nutnosti napredovania v kauze Julie Tymošenkovej a verím, že budeme svedkami krokov, ktoré nás uspokoja," uviedol Gauck po sérii stretnutí v Poľsku, ktorých sa zúčastnil aj prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč.

EÚ pred prípadným podpísaním asociačnej dohody, predpokladajúcej aj zriadenie zóny voľného obchodu, požaduje od Ukrajiny prepustenie Tymošenkovej, ktorá si vo väzení odpykáva sedemročný trest za zneužitie moci.

Joachim Gauck
Foto: TASR/AP Photo/dapd/Berthold Stadler
Ukrajinská prezidentská komisia sa len nedávno odmietla zaoberať žiadosťou o udelenie milosti pre bývalú premiérku. Zdôvodnila to tým, že žiadosť ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi nepredložila samotná Tymošenková, ale bývalý predseda europarlamentu Pat Cox a poľský expremiér Aleksander Kwasniewski.

Tymošenkovú v roku 2011 poslal súd na sedem rokov do väzenia za zneužitie právomocí. Kvôli zdravotným problémom ju v polovici minulého roku premiestnili do nemocnice vo východoukrajinskom Charkove.

Cox a Kwasniewski chceli dosiahnuť omilostenie Tymošenkovej, aby mohla legálne vycestovať do Nemecka, kde sa má podrobiť liečbe chronickej bolesti chrbta. Väznená 52-ročná politička už s liečebným pobytom súhlasila, pričom zdôraznila, že v žiadnom prípade nemá záujem požiadať v Nemecku o politický azyl.

"Budem pokračovať v snahe oslobodiť Ukrajinu spod diktatúry," citovali ju agentúry. Jej liečbu však ešte budú musieť odsúhlasiť príslušné ukrajinské úrady.