Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

J. Kerry chce pokračovať v sýrskych mierových rozhovorov napriek útoku

Americký minister zahraničných vecí John Kerry Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie USA dodal, že dosiahnutie politického riešenia v Sýrii rokovaniami by okrem iného znížilo podporu militantov IS v celom regióne.

Washington 31. januára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyzval dnes obe strany konfliktu v Sýrii, aby pokračovali v mierových rozhovoroch v Ženeve napriek útoku militantov zo skupiny Islamský štát (IS), ktorí pri najposvätnejšej šiitskej svätyni v Sýrii zabili viac než 60 ľudí.

Kerry zdôraznil, že konflikt by mohol ľahko zachvátiť celý Blízky východ, ak nebude dosiahnuté riešenie rokovaniami. Apeloval tiež na to, aby všetky strany podnikli okamžité opatrenia na zvýšenie potravinovej a ďalšej humanitárnej pomoci pre 13,5 milióna Sýrčanov vrátane šiestich miliónov detí, ktorí ju potrebujú.



"V konečnom dôsledku neexistuje vojenské riešenie tohto konfliktu," povedal Kerry, ktorého citovala agentúra Reuters.

Od začiatku roka 2015 sýrska vláda schválila len 13 zo 113 žiadostí OSN o dodávku humanitárnej pomoci, uviedol Kerry s tým, že len jeden zo sto Sýrčanov vlani dostal vôbec nejakú potravinovú pomoc.

Šéf diplomacie USA dodal, že dosiahnutie politického riešenia v Sýrii rokovaniami by okrem iného znížilo podporu militantov IS v celom regióne.