Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Juhokórejský rezort diplomacie si predvolal ruského veľvyslanca

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a severokórejský vodca Kim Čong-un si podávajú ruky počas stretnutia na Kozmodróme Vostočnyj pri meste Ciolkovskij, približne 200 kilometrov od mesta Blagoveščensk na ďalekom východe Amurskej oblasti v Rusku v stredu 13. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Predvolanie nasledovalo po stretnutí severokórejského vodcu Kim Čong-una minulý týždeň v Rusku s prezidentom Vladimirom Putinom.

Soul 19. septembra (TASR) - Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo ruského veľvyslanca a odovzdalo mu sťažnosť na diskusie Moskvy o zbrojných dohodách a o vojenskej spolupráci so Severnou Kóreou (KĽDR). TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Jonhap.

Námestník juhokórejského ministra zahraničných vecí si predvolal ruského veľvyslanca Andreja Kulika v utorok dopoludnia a vyzval Moskvu, aby dodržiavala rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, uviedlo ministerstvo v Soule v správe pre médiá.

Predvolanie nasledovalo po stretnutí severokórejského vodcu Kim Čong-una minulý týždeň v Rusku s prezidentom Vladimirom Putinom. Navštívil tam tiež niekoľko vojenských zariadení. Návštevu podnikol v období, keď vo svete silnejú obavy z možnej dohody o dodávkach zbraní medzi oboma krajinami. Moskva by mohla zbrane z KĽDR použiť vo vojne proti Ukrajine.

Námestník ministra vyzval Rusko, aby "okamžite" prestalo robiť kroky smerujúce k vojenských vzťahom a k vojenskej spolupráci so Severnou Kóreou.

Takisto zdôraznil, že Rusko ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN musí konať "zodpovedne" a že akékoľvek porušovanie rezolúcií alebo činy ohrozujúce bezpečnosť Južnej Kórey budú mať negatívny vplyv na vzťahy oboch krajín.