Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

J. ORLOVSKÝ: Chceli by sme Slovensko vrátiť medzi kooperujúce krajiny

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a Teraz bol riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti (OSF) Ján Orlovský. Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a Teraz bol riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti (OSF) Ján Orlovský.

Bratislava 23. septembra (TABLET.TV) – "Pred naším prahom dnes umrelo 70 ľudí. Detí, žien a mužov. Neboli to teroristi, boli to ľudia, ktorí utekali pred vojnou. Zomreli v hrozných podmienkach, udusili sa v odstavenej dodávke na kraji diaľnice." Týmito slovami sa začína Výzva k ľudskosti, ktorú 27. augusta zverejnila Nadácia otvorenej spoločnosti ako reakciu na prípad siedmich desiatok mŕtvych utečencov, ktorých našli v odstavenom nákladnom aute blízko našich hraníc v Rakúsku. Táto výzva je aj ústrednou témou debaty Pavla Demeša s Jánom Orlovským, jedným z iniciátorov Výzvy k ľudskosti.

Obaja bývalí diplomati rozoberajú najnovšie udalosti migrantskej krízy, v ktorej sa ocitla Európa. "V Maďarsku sa ukázalo, že štát odignoroval občiansku spoločnosť hrubým spôsobom," zdôraznil Orlovský a vyjadril nádej, že plánované stretnutie predstaviteľov Tretieho sektora s premiérom Ficom bude úspešné a prinesie pozitívnejší prístup Slovenska k migrantom na území Európskej únie.

Orlovský poukázal aj na fakt, že už tri roky sú známe signály o príleve utečencov do Európy a my, ako súčasť "európskej dvadsaťosmičky", sa nemôžme zbavovať zodpovednosti za pasivitu Európskej únie či jej kroky v prístupe k migrantom. Za OSF vyjadril presvedčenie, že Slovensko by sa malo vrátiť k vzájomnej spolupráci všetkých členských krajín EÚ.