Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

J. Skripaľová neprijala ponuku konzulátu Ruska na poskytnutie pomoci

Fotografia Julije Skripaľovej, dcéry bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa, 6. marec 2018 Foto: TASR/AP

Britské ministerstvo vo svojom vyhlásení vyjadruje radosť nad tým, že zdravotný stav Julije Skripaľovej sa zlepšil.

Moskva 5. apríla (TASR) - Britské ministerstvo zahraničných vecí odovzdalo ruskej občianke Juliji Skripaľovej návrh ruského veľvyslanectva na poskytnutie konzulárnej pomoci i na prípadné stretnutie. Podľa agentúry TASS odvolávajúcej sa na vyhlásenie britského rezortu diplomacie mladá žena túto ponuku zatiaľ neprijala.

Britské ministerstvo vo svojom vyhlásení vyjadruje radosť nad tým, že zdravotný stav Julije Skripaľovej sa zlepšil. Konštatuje sa v ňom, že britská strana medzičasom sprostredkovala Skripaľovej ponuku, ktorú jej ako občianke Ruskej federácie dalo ruské veľvyslanectvo v Londýne. "Teraz sa (Skripaľová) môže rozhodnúť, či a kedy túto ponuku prijme. Zatiaľ to neurobila," píše sa vo vyhlásení.

Britská polícia vo štvrtok zverejnila vyhlásenie vydané v mene Julije, dcéry bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa.

Mladá žena v ňom uvádza, že z kómy sa prebrala pred týždňom a každým dňom naberá na sile. Dodala, je vďačná za záujem o svoj prípad, ale požiadala verejnosť, aby počas obdobia rekonvalescencie brali ohľad na súkromie jej i jej rodiny. Udalosť, ktorej aktérkou sa stala spolu so svojím otcom 4. marca v anglickom Salisbury, označila za nejasnú a zmätočnú, napísala agentúra TASS.

Bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli totiž 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v Salisbury, kde Skripaľ žil. Skripaľa v minulosti v Rusku usvedčili zo špionáže pre Britániu, avšak v roku 2010 ho v rámci výmeny agentov prepustili na slobodu.

Británia z útoku, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, obvinila Moskvu. Rusko však akúkoľvek zodpovednosť za útok odmieta a žiada od Londýna ospravedlnenie a odpoveď na otázku, na čom sú jeho tvrdenia založené.