Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Europoslankyňa Žitňanská je podpredsedníčka vo Výbore pre práva žien

Jana Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Spomedzi 13 slovenských poslancov EP iba trom sa podarilo presadiť vo výboroch či delegáciách europarlamentu.

Brusel 22. júla (TASR) - Slovenská republika zaznamenala dnes menší diplomatický úspech ohľadom svojho zastúpenia v Európskom parlamente, keď sa poslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) stala podpredsedníčkou Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM).

Členovia 35-členného výboru na svojom dnešnom pracovnom stretnutí rozhodovali o poslednom neobsadenom podpredsedníckom mieste. Nakoniec ho získala slovenská europoslankyňa a nováčik v zákonodarnom zbore EÚ Jana Žitňanská. Ďalšou slovenskou poslankyňou vo výbore FEMM je Anna Záborská (KDH).

Žitňanská v EP zastupuje tretiu najpočetnejšiu skupinu, euroskepticky zameraných Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Okrem členstva vo FEMM je aj členkou Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL).

Spomedzi 13 slovenských poslancov EP iba trom sa podarilo presadiť vo výboroch či delegáciách europarlamentu. Eduard Kukan (SDKÚ) sa stal vedúcim Delegácie pri Parlamentnom výbore pre stabilizáciu a pridruženie EÚ–Srbsko (D-RS) a poslanec Pál Csáky (SMK) získal jednu zo štyroch podpredsedníckych funkcií vo Výbore pre petície (PETI).