Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jaceňuk chce osloviť aj Radikálnu stranu, aby si upevnil postavenie

Na snímke premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk. Foto: TASR/AP

Premiér Arsenij Jaceňuk vládnu krízu na Ukrajine označil za umelú a vyzval všetky politické sily, aby sa angažovali za reformy.

Kyjev 17. februára (TASR) - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý v utorok prežil v parlamente hlasovanie o vyslovení nedôvery jeho kabinetu, začal dnes rokovania s predstaviteľmi parlamentných strán o transformácii vlády. Na zasadaní vlády oznámil, že chce osloviť predovšetkým poslancov opozičnej Radikálnej strany, ktorá proeurópsku koalíciu opustila už vlani.

Ďalšia koaličná strana Vlasť vystúpila z koalície dnes. Rozhodnutie jej poslaneckého klubu na tlačovej konferencii v Kyjeve oznámila predsedníčka strany Julija Tymošenková, ktorá súčasne vyzvala aj ďalšie strany na odchod z koalície. Niekdajšia premiérka označila tento krok za "jediný správny" s tým, že považuje za neprípustné zostávať v tíme, ktorý "nemá ani najmenšiu šancu uskutočniť reformy a naštartovať celý náš život".

Strana Vlasť vylúčila zo svojich radov Ihora Ždanova, ktorý odmietol odstúpiť z funkcie ministra pre mládež a šport. Tymošenková navyše po stretnutí s prezidentom Petrom Porošenkom popoludní informovala, že jej strana bude iniciovať v parlamente odvolanie premiéra Arsenija Jaceňuka využijúc inú možnosť poskytovanú ústavou. Vlasť očakáva, že návrh podporia aj ďalšie strany už nejestvujúcej koalície, citovala Tymošenkovú agentúra UNIAN.

V ukrajinskej vládnucej koalícii bolo pôvodne päť politických strán: Blok Petra Porošenka, Svojpomoc, Vlasť, Radikálna strana a Ľudový front. Radikáli z nej vystúpili už vlani a koalícia má aj po odchode 19 poslancov Vlasti v 450-člennom parlamente väčšinu 243 poslancov.

Nejasný je zatiaľ postoj strany Svojpomoc, ktorá však dnes oznámila, že jej poslanci - v parlamente má ich 26 - sa dnes na protest proti utorkovému hlasovaniu nezúčastnia na rokovaní zákonodarného zboru. Celý rad poslancov, nielen strany Svojpomoc, okrem toho žiada zopakovať hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde.

Ak by sa aj Svojpomoc rozhodla pre odchod do opozície, súčasná koaličná majorita by zanikla a voľby na Ukrajine by sa stali pravdepodobnejšie.

Premiér Arsenij Jaceňuk však vládnu krízu v krajine označil za umelú a vyzval všetky politické sily, aby sa angažovali za reformy.