Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Jaceňuk žiada viac peňazí na vojenské operácie

Ukrajinský premiér Arenij Jaceňuk Foto: TASR/AP

Jaceňuk vyzval parlament, aby zmenil tohtoročný rozpočet a našiel dodatočných 9,1 miliardy hrivien (607 mil. eur) pre armádu a 3,3 miliardy hrivien (220 mil. eur) na opravy.

Kyjev 28. júla (TASR) - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes uviedol, že parlament musí vyčleniť viac financií na pokrytie rastúcich nákladov konfliktu s proruskými separatistami a obnovu infraštruktúry zničenej bojmi.

Jaceňuk vyzval parlament, aby zmenil tohtoročný rozpočet a našiel dodatočných 9,1 miliardy hrivien (607 mil. eur) pre armádu a 3,3 miliardy hrivien (220 mil. eur) na opravy, informovala tlačová agentúra AP.

Premiér dodal, že vláda vyzbiera časť týchto peňazí jednorazovou vojnovou daňou vo výške 1,5 percenta z príjmov, ako aj zrušením niektorých náhrad pre verejných činiteľov.

Parlament by mal o návrhoch hlasovať vo štvrtok. Bude tiež hlasovať o dôvere Jaceňukovi, čo by mohlo otvoriť cestu novým voľbám. Jaceňuk minulý týždeň oznámil, že odstupuje z funkcie, premiérom však ostáva do hlasovania poslancov.