Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovací výbor Ruska chce vypočuť ukrajinského premiéra Jaceňuka

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Foto: TASR/AP

Má podozrenie, že v 90. rokoch bojoval v Čečensku proti ruským ozbrojeným silám.

Moskva 9. septembra (TASR) - Podľa vyšetrovacieho spisu Jaceňuk dostal za likvidáciu ruských vojakov vysoké vyznamenania vtedajšej Čečenskej republiky Ičkerija. Bol to neuznaný štátny útvar, ktorý existoval po rozpade Sovietskeho zväzu na území bývalej Čečensko-Ingušskej ASSR. Ičkeriju zničila ruská armáda na jar roku 2000 v druhej čečenskej vojne.

Jaceňukova hovorkyňa podozrenia vznesené proti premiérovi rozhodne odmietla. Ako člen trestného komanda Argo a neskôr oddielu Viking, ktorému velil Oleksandr Muzyčko, sa Jaceňuk údajne v januári 1995 dopustil mučenia a popráv zajatých ruských vojakov. Zúčastnil sa aj na najmenej dvoch bojových operáciách - 31. decembra 1994 na námestí Minutka v Groznom a vo februári v okolí mestskej nemocnice v čečenskej metropole.

Ruský Vyšetrovací výbor, podliehajúci priamo prezidentovi Ruskej federácie, tvrdí, že Jaceňuk bol aktívnym členom organizácie Ukrajinské národné zhromaždenie-Ukrajinská národná samoobrana (UNA-UNSO) a za likvidáciu ruských vojakov dostal najvyššie vyznamenanie separatistickej Čečenskej republiky, zriadené na rozkaz jej vtedajšieho prezidenta Džochara Dudajeva.

Podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin dnes na svojej stránke na Facebooku na margo Jaceňukovej kauzy napísal, že "banderovci sú nanič vojaci, ale pri popravách a mučení zajatcov boli vždy prví".

Alexandr Bastrykin, ktorý vedie Vyšetrovací výbor, uviedol, že v trestnom pluku boli spolu s Jaceňukom aj mnohí ľudia známi zo súčasného politického života, napríklad líder Pravého sektora Dmytro Jaroš, Oleh a Andrij Ťahnybokovci, Dmytro Korčinskyj, Ihor Mazur či Volodymyr Mamalyga.

Bastrykin dodal, že nemenovaní bývalí spolubojovníci charakterizovali Jaceňuka ako "šikovného a vzdelaného, ale súčasne aj prefíkaného a slizkého, ktorý sa odmlada snažil získať moc a slávu".

Podľa Bastrykina sa Jaceňuk na Ukrajinu vrátil začiatkom roku 1995 cez Gruzínsko spolu so skupinou novinárov. V nasledujúcich rokoch ho vídali okrem iného aj na zjazdoch UNA-UNSO.

Jaceňukova hovorkyňa dnes podľa agentúry Ukrinform rozhodne odmietla tvrdenia ruskej strany. Hovorkyňa Oľha Lappová na svojej stránke na Facebooku napísala: "Odporúčame ruskému režimu zabezpečiť Bastrykinovi psychiatrické vyšetrenie... Je to práve ten Bastrykin, ktorý spolu s ďalšími psychopatmi cynicky odsúdili Nadiju Savčenkovú, Olega Sencova a ďalších ukrajinských vlastencov. Goebbels a nacistická propagandistická mašinéria môžu Putinovmu tímu postojačky tlieskať".