Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Jaceňuk sa stretol s americkou delegáciou, témou bola aj korupcia

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, archívne foto Foto: TASR/AP

Jaceňuk poznamenal, že nedávne verejné zadržanie šéfa Štátnej služby pre mimoriadne situácie a jeho zástupcu svedčí o odhodlaní ukrajinskej vlády vykoreniť korupciu zo štátnej sféry.

Kyjev 31. marca (TASR) - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk sa stretol dnes v Kyjeve s delegáciou americkej Snemovne reprezentantov, informovalo tlačové oddelenie úradu vlády Ukrajiny.

"Diskutovali sme o otázke podpory reforiem na Ukrajine, najmä s dôrazom na posilnenie energetickej bezpečnosti a boja proti korupcii," uviedlo tlačové oddelenie vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Ukrinform.

Jaceňuk poznamenal, že nedávne verejné zadržanie šéfa Štátnej služby pre mimoriadne situácie a jeho zástupcu svedčí o odhodlaní ukrajinskej vlády vykoreniť korupciu zo štátnej sféry.

Jaceňuk sa zároveň poďakoval americkému Kongresu za jeho podporu a praktické kroky na posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny.

Ukrinform ešte 25. marca informoval, že Ukrajinu navštívi v dňoch 29.-31. marca americká delegácia pod vedením lídra republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Kevina McCarthyho a predsedu výboru snemovne pre ozbrojené sily Williama Thornberryho.

Ukrajinská polícia 25. marca počas schôdze vlády, vysielanej v priamom televíznom prenose, zadržala šéfa Štátnej služby pre mimoriadne situácie Serhija Bočkovského a jeho prvého zástupcu Vasyľa Stojeckého. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov oznámil, že dvojicu zadržali pre účasť na korupcii týkajúcej sa offshorových spoločností.

Podľa agentúry Reuters išlo o jasne zinscenovaný krok s cieľom ukázať verejnosti, že vláda zasahuje proti korupcii.