Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Jaceňuk žiada EÚ o zachovanie sankcií voči Rusku

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk počas zasadnutia parlamentu v Kyjeve 27. marca 2014. Foto: TASR/AP

Podľa AP sa neočakáva, že by lídri únie oznámili rozhodnutie o uvalení ďalších sankcií na Rusko, keďže dohoda o podmienkach obnovenia mieru na východe Ukrajiny sa vo všeobecnosti dodržiava.

Brusel 19. marca (TASR) - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyjadril dnes nádej, že Európska únia zostane jednotná a zachová sankcie voči Rusku za jeho zasahovanie do konfliktu na východe Ukrajiny.

Pred summitom EÚ, ktorý sa dnes začína v Bruseli, Jaceňuk podľa agentúry AP upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin využíva Ukrajinu na to, aby rozdelil Európu. Podľa Jaceňukovho názoru by to mohla byť "katastrofa pre slobodný svet". Po rokovaní s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom Jaceňuk zdôraznil, že ak sa "Rusku podarí rozdeliť Európu v názore na sankcie, bude to Putinov veľký úspech".

Agentúra Ukrinform uviedla, že Jaceňuk EÚ vyzval nielen na zachovanie, ale aj na posilnenie sankcií voči Rusku.

"Diskutovať sa môže len o predĺžení a o zosilnení sankcií vo vzťahu k Rusku," vyhlásil Jaceňuk. Upozornil, že Ukrajina splnila a plní všetky požiadavky na to, aby bol v krajine mier a stabilita.

Jaceňuk tiež vyjadril optimizmus ohľadom získania podpory EÚ pre požiadavku ukrajinského vedenia na vyslanie mierových zborov OSN na východnú Ukrajinu. "Každý chce v Európe dosiahnuť mier. Jedným z nástrojov, ako to dosiahnuť, je vyslanie mierotvorcov," pripomenul.

Jaceňuk súčasne informoval, že nevidí náznaky ochoty Ruska vrátiť Ukrajine zabraté územia.

"Rusko musí plniť minské dohody. Pre nás to znamená, že legitímne ukrajinské orgány budú mať moc v každej obci či meste Doneckej a Luhanskej oblasti a budeme mať kontrolu nad ukrajinsko-ruskými hranicami," vysvetlil.

Rusko a konflikt na Ukrajine bude jednou z hlavných tém dvojdňového summitu EÚ v Bruseli. Podľa AP sa neočakáva, že by lídri únie oznámili rozhodnutie o uvalení ďalších sankcií na Rusko, keďže dohoda o podmienkach obnovenia mieru na východe Ukrajiny sa vo všeobecnosti dodržiava.

Doterajšie sankcie - zákaz vycestovať na územie EÚ a zmrazenie bankových účtov - sa týka 150 fyzických osôb, vrátane vysokopostavených Rusov, a 37 právnických subjektov, ako sú banky, obchodné a výrobné spoločnosti či združenia a organizácie proruských separatistov.

Očakáva sa, že lídri EÚ na svojom stretnutí zdôraznia odhodlanie zosilniť sankcie na Rusko v prípade nerešpektovania mierových dohôd.

Z návrhu vyhlásenia účastníkov summitu, ktorý má k dispozícii AP, vyplýva, že európski lídri by mali vyjadriť podporu minskému mierovému procesu a zdôrazniť zodpovednosť Ruska za jeho implementáciu.

V dokumente sa uvádza, že EÚ ponúkne Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pomoc, aby sa zlepšilo monitorovanie dodržiavania prímeria na východe Ukrajiny.