Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Jadro al-Káidy už prakticky neexistuje, tvrdia Američania

Foto: TASR/AP

Americké bezpečnostné zložky však stále upozorňujú na rozširujúcu sa základňu odnože al-Káidy v Jemene.

Washington 28. apríla (TASR) - Takmer rok po tom, čo príslušníci špeciálnej jednotky amerického námorníctva (SEAL) zabili vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina, jadro tejto medzinárodnej teroristickej siete už prakticky neexistuje. Informoval o tom nemenovaný príslušník amerických tajných služieb.

Hoci nový líder al-Káidy Ajmán az-Zawahrí sa nevzdal zámeru zaútočiť na Spojené štáty, pravdepodobnosť sofistikovaného a veľkého útoku sa "významne znížila".

Podľa Roberta Cardilla z úradu riaditeľa Národnej spravodajskej služby sa znížila aj pravdepodobnosť, že by pomocou chemických, biologických alebo jadrových zbraní zaútočila tento rok na USA niektorá zo skupín napojených na al-Káidu.

Americké bezpečnostné zložky však stále upozorňujú na rozširujúcu sa základňu odnože al-Káidy v Jemene. Tamojšie úrady práve tento štvrtok požiadali USA o väčšiu pomoc v boji proti terorizmu, predovšetkým v podobe väčšieho počtu amerických poradcov a veliteľov vojenského výcviku, ako aj vo forme zintenzívnenia útokov bezpilotných lietadiel.