Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Jadrová elektráreň neďaleko Fukušimy zostala bez vážnejších škôd

Odborníci uviedli, že Onagawa zostala nepostihnutá. Foto: TASR/AP Photo

Skupina odborníkov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu dnes uviedla, že elektráreň Onagawa zažila silnejšie otrasy zeme než elektráreň Fukušima-I, avšak zostala pozoruhodne nepostihnutá.

Tokio 10. augusta (TASR) - Japonská jadrová elektráreň, ktorá sa nachádza bližšie k epicentru vlaňajšieho ničivého zemetrasenia než elektráreň Fukušima-I, vyviazla z prírodnej pohromy z veľkej časti nepoškodená, pretože na ňu bola lepšie pripravená. Vyplýva to zo zistení expertov dozornej agentúry OSN.

Skupina odborníkov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) dnes uviedla, že elektráreň Onagawa na severovýchode Japonska zažila silnejšie otrasy zeme než elektráreň Fukušima-I, avšak zostala "pozoruhodne nepostihnutá". Dôvodom je to, že ju postavili s dostatočnými bezpečnostnými rezervami.

V elektrárni Fukušima-I došlo 11. marca 2011 po zemetrasení s magnitúdou 9,0 k roztaveniu viacerých reaktorov. Následné veľké vlny cunami zničili jej chladiace systémy. Išlo o najhoršiu jadrovú haváriu od černobyľskej z roku 1986.

Tím MAAE naopak podľa správy nenašiel k elektrárni Onagawa nijaké známky vážneho poškodenia hlavných bezpečnostných systémov. Experti dúfajú, že budú môcť urobiť podobné inšpekcie v iných závodoch s cieľom získať informácie a zlepšiť bezpečnosť.