Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jadrové rokovania s Iránom vyslali podľa Moskvy pozitívne signály

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa slov hovorcu Kremľa nie je jasné, či sa podarí dlhoočakávanú rámcovú dohodu s Iránom uzavrieť do stanovenej lehoty 31. marca.

Moskva/Lausanne 30. marca (TASR) - Jadrové rokovania šestice mocností s Iránom vo švajčiarskom Lausanne vysielajú podľa Moskvy "pozitívne signály", zatiaľ je však priskoro hovoriť o ich pravdepodobnom výsledku, informovala dnes agentúra Reuters.

Citovala hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý novinárom v Moskve povedal: "Nešpekulujme o tom, či je pohár spolovice prázdny, alebo spolovice plný. V Lausanne sa objavili nejaké pozitívne signály. Teraz tam pracujú ministri (zahraničných vecí). Počkajme si na ich reakciu."

Hovorkyňa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova oznámila, že minister počas dneška opustí Lausanne a na rokovania s Iránom sa vráti, ak bude reálna šanca na dohodu, v utorok. Napísala to tlačová agentúra DPA.

Podľa nemenovaného západného diplomata, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters, zostávajú v posledných hodinách intenzívneho diplomatického rokovania s Iránom tri sporné body - doba platnosti prípadnej dohody, odvolanie sankcií OSN a ich obnovenie v prípade, že Teherán dohodu nedodrží. Uvedený diplomat povedal, že nadišiel čas, aby sa Irán vyjadril, či ponúkanú jadrovú dohodu prijíma, alebo nie.

Podľa jeho slov nie je jasné, či sa podarí dlhoočakávanú rámcovú dohodu s Iránom uzavrieť do stanovenej lehoty 31. marca, ako bolo plánované, ani čo sa stane, ak po takmer 18 mesiacoch rokovaní k dohode nedospejú.