Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V jadrových rozhovoroch s Iránom sú nevyriešené závažné otázky

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (druhý sprava) a jeho americký rezortný kolega John Kerry (druhý zľava) počas rokovania o finálnej dohode o jadrovom programe Iránu vo Viedni 27. júna 2015. Foto: TASR/AP

Akákoľvek dohoda s Iránom musí byť uzavretá v rámci predbežnej zmluvy dojednanej v apríli, uviedol Biely dom.

Washington 6. júla (TASR) - V jadrových rozhovoroch medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami, ktoré sa uskutočnili vo Viedni, zostáva stále nevyriešených niekoľko dôležitých otázok. Uviedol to dnes nemenovaný nemecký diplomat, ktorého citovala agentúra Reuters.

Rokovania sú zamerané na uzavretie dohody, na základe ktorej by Teherán obmedzil svoj jadrový program výmenou za uvoľnenie sankcií uvalených Západom.

"Nemali by sme podceniť skutočnosť, že niektoré dôležité otázky zostávajú nevyriešené. Dohodu však neuzavrieme za každú cenu. Ak sa nepohneme smerom k presvedčivým bodom, neúspech rokovaní nie je vylúčený," uviedol nemenovaný nemecký diplomat.

Pretrvávajúce "značné rozdiely" medzi oboma stranami potvrdil podľa štátnej agentúry IRNA aj zdroj blízky iránskemu vyjednávaciemu tímu.

Biely dom dnes v tejto súvislosti uviedol, že akákoľvek dohoda s Iránom musí byť uzavretá v rámci predbežnej zmluvy dojednanej v apríli. Dohovor zahŕňa okrem iného inšpekcie iránskych jadrových zariadení vedcami príslušných svetových mocností vrátane USA.