Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Jadrové testy KĽDR: Rusko vyzýva na zachovanie chladnej hlavy

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, archívne foto Foto: TASR/AP

BR OSN už rokuje za zatvorenými dverami o prípadnej reakcii na to, čo diplomati označili za najnovšiu provokáciu Severnej Kórey.

New York 6. januára (TASR) - Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin dnes vyzval na zachovanie "chladných hláv" a "primeranú reakciu" na štvrtú jadrovú skúšku Severnej Kórey.

Čurkin hovoril s reportérmi pred mimoriadnou schôdzkou Bezpečnostnej rady (BR) OSN k oznámeniu Pchjongjangu, že s úspechom otestoval vodíkovú bombu.



BR OSN už rokuje za zatvorenými dverami o prípadnej reakcii na to, čo diplomati označili za najnovšiu provokáciu Severnej Kórey. Zasadnutie BR OSN sa koná na žiadosť USA a Japonska, informovala agentúra Reuters.

Japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida povedal novinárom, že jeho krajina "plánuje spolupracovať s ďalšími krajinami, aby bola prijatá rezolúcia BR OSN so silným obsahom čo možno najskôr". Japonsko je dočasným členom BR OSN na najbližšie dva roky.

Niekoľko západných diplomatov uviedlo, že ak sa najnovšia jadrová skúška Pchjongjangu potvrdí, USA, členské krajiny EÚ a Japonsko budú usilovať o rozšírenie existujúcich sankcií OSN voči Pchjongjangu. Terajšie sankcie OSN boli uvalené na Severnú Kóreu po tom, ako v roku 2006 uskutočnila svoju prvú jadrovú skúšku.

Americkí vládni experti neveria, že by jadrové zariadenie, ktoré Severná Kórea otestovala, bola vodíková bomba. Agentúre Reuters to dnes povedali nemenované vládne zdroje.

Uviedli, že zistiť presne, aký druh jadrového zariadenia Pchjongjang otestoval, si vyžiada najmenej niekoľko dní.

"Americké spravodajské služby vedia o seizmickej udalosti s výbušnými črtami v Severnej Kórei, zvažujeme všetky relevantné informácie," citoval Reuters nemenovaného pracovníka tajnej služby.