Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Jamajskí policajti za prvý kvartál zastrelili menej ľudí ako zvyčajne

Jamajská polícia Foto: TASR/AP

V pondelok to na tlačovej konferencii oznámil policajný šéf Owen Ellington. V prvom kvartáli tohto roka došlo k 56 prípadom smrteľnej streľby policajtov.

Kingston 3. apríla (TASR) - Jamajskí policajti za prvé tri mesiace tohto roka zastrelili menej ľudí ako v rovnakom období predchádzajúcich dvoch rokov. V pondelok to na tlačovej konferencii oznámil policajný šéf Owen Ellington.

V prvom kvartáli tohto roka došlo k 56 prípadom smrteľnej streľby policajtov. Vlani to bolo 63 a v roku 2010 84 prípadov.

Ellington štatistiku zverejnil v čase čoraz väčšieho pobúrenia verejnosti a intenzívneho spravodajstva o sporných prípadoch streľby policajtov. Minulý týždeň sa na zriedkavej pouličnej protestnej akcii pred ministerstvom vnútra zišla skupina demonštrantov požadujúcich ukončenie policajných násilností.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International nedávno skonštatovala, že miera obetí policajných zásahov je na Jamajke vysoká vzhľadom na to, že policajti do okrajových komunít vstupujú, ako keby tam všetci boli podozriví z trestného činu.

Nejasné napríklad zostáva nedávne zastrelenie 45-ročnej matky dvoch detí v slume Cassava Piece, ako aj smrť 13-ročného dievčaťa a dvoch starých mužov v Denham Town.

Polícia uviedla, že boli zabití pri prestrelke s ozbrojencami. Miestni obyvatelia však vyhlásili, že v oblasti žiadni ozbrojenci neboli a policajti strieľali okolo seba.