Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Smrti Foleyho predchádzali rokovania, ticho, misia a desivé varovanie

Na archívnej snímke z novembra 2012 americký novinár James Foley v sýrskom meste Aleppo. Foto: TASR/AP

Napísal to dnes v článku tlačová agentúra Reuters.



Smrti amerického novinára Jamesa Foleyho, uneseného v Sýrii 22. novembra 2012 počas amerického sviatku Dňa vďakyvzdania, predchádzali rokovania, ticho, výmena e-mailov, tajná misia a nakoniec desivé varovanie, napísala dnes v článku tlačová agentúra Reuters.

Po mesiacoch mlčania zo strany únoscov Jamesa Foleyho dostala jeho rodina večer 13. augusta mrazivú správu: Foley bude zabitý odplatou za americké nálety na militantnú organizáciu Islamský štát (IS).

Rodina odovzdala odkaz americkej vláde. Federálny vyšetrovací úrad (FBI), ktorý rieši prípady týkajúce sa unesených amerických občanov, pomohol s odpoveďou a požiadal v nej o milosť pre novinára. Reutersu to v telefonickom rozhovore uviedol Phil Balboni, šéf internetového spravodajského média GlobalPost so sídlom v Bostone, pre ktoré Foley pracoval.

"Bola to naliehavá žiadosť o milosť. Bolo to vyhlásenie, že Jim je nevinný novinár, ktorý si váži ľud Sýrie", povedal Balboni.

Na nedátovanej snímke je americký novinár v prítomnosti jedného z militantov Islamského štátu. Táto snímka vznikla z videa, ktoré ukazuje popravu novinára.
Foto: TASR/AP


Foleyho rodina a priatelia dúfali, že militanti len blufujú a chcú výkupné, dodal šéf GlobalPostu.

V utorok 19. augusta militanti Islamského štátu ohromili Ameriku brutálnym videom zverejneným na stránke YouTube: zachytávalo, ako muž v čiernom oblečení odrezáva Foleymu (40) hlavu. Muž sa tiež vyhrážal, že zabije aj druhého amerického novinára, Stevena Sotloffa.

Sýria a práca novinárov

Foleyho smrť len zdôraznila, že Sýria sa zrejme stala pre novinárov najnebezpečnejšou krajinou na svete. Zabitie Foleyho nasledovalo po intenzívnych snahách GlobalPostu a ďalších zúčastnených identifikovať jeho únoscov a po krátkej výmene e-mailov medzi militantmi a jeho rodinou koncom roka 2013 o prípadnom výkupnom.

Únoscovia požadovali za jeho prepustenie výkupné 100 miliónov eur čiže približne 135 miliónov dolárov, uviedol hovorca GlobalPostu.

John a Diane Foleyovci, rodičia zavraždeného novinára Jamesa Foleya.
Foto: TASR/AP
Foleyovci dlho nedostali od militantov odpoveď, až tento mesiac im prišiel výhražný e-mail, ktorý GlobalPost zverejnil so súhlasom rodiny vo štvrtok v úplnom znení.

E-mail bol označený ako "odkaz americkej vláde a jej ovciam-občanom". Písalo sa v ňom: "Dostali ste veľa šancí na vyrokovanie prepustenia vašich ľudí pomocou finančnej hotovosti, ako to urobili aj iné vlády."

Organizácia IS dodala, že ponúkla aj výmenu väzňov za "moslimov, ktorých v súčasnosti zadržiavate".

Militanti ďalej v e-maile napísali, že Spojené štáty napriek tomu zareagovali náletmi. E-mail ukončili vyhlásením, že Foley "bude popravený a bude to priamy dôsledok vašich previnení voči nám".

Biely dom na mail nereagoval

Biely dom sa odmietol vyjadriť k tomuto varovaniu ohľadne Foleyho. Dodal však, že začiatkom leta boli do Sýrie na tajnú misiu vyslaní vojaci pre špeciálne operácie, ktorých úlohou bolo zachrániť amerických rukojemníkov vrátane Foleyho, ale nenašli ich.

"Od jeho únosu sme využili každý prostriedok, ktorý sme mali, aby sme ho priviedli domov k rodine, a každý spôsob, aby sme získali akúkoľvek informáciu o mieste jeho pobytu, jeho zdravotnom stave a hrozbám, ktorým čelí," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Caitlin Haydenová.

Obama sa v stredu 20. augusta zaprisahal, že Spojené štáty budú ďalej podporovať Iračanov v boji proti Islamskému štátu.

USA pripravené na zásah proti IS

Spojené štáty sú pripravené podniknúť ďalšie kroky proti militantom z organizácie Islamský štát (IS), ktorí v Sýrii brutálne zavraždili amerického novinára Jamesa Foleyho.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.

Americké letecké útoky na ciele IS sa dosiaľ obmedzovali na územie Iraku; americkí predstavitelia však teraz uvažujú o presune operácií namierených proti IS aj do Sýrie, kde má táto organizácia väčšinu svojich základní.

Zástupca americkej poradkyne pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes novinárom povedal, že Spojené štáty sú pripravené prijať ďalšie opatrenia na ochranu životov amerických občanov a dodal, že IS je dnes nebezpečnejší ako pred šiestimi mesiacmi.


S Foleym bol zadržiavaný aj ostrieľaný francúzsky vojnový novinár Didier Francois, ktorého v apríli prepustili spolu s troma ďalšími francúzskymi rukojemníkmi. "Muž, ktorý ho zabil, je ten istý muž, ktorý ho od začiatku zadržiaval," uviedol pre Reuters Francois, ktorý strávil deväť mesiacov zajatia aj so Sotloffom.

Francois povedal o Foleym: "Bol to výnimočný človek s pevným charakterom. Bol príjemným spoločníkom počas zadržiavania, pretože bol vyrovnaný, slušný a súdržný. Nikdy nepodľahol tlaku a násiliu únoscov."


Navracsics: James Foley slúžil celému spoločenstvu ohrozovanému silami zla
Americký novinár James Foley svojím smelým a oddaným postojom k pravdivému informovaniu o jednej z najnebezpečnejších vojnových zón sveta slúžil celému medzinárodnému spoločenstvu, ktoré je ohrozované silami zla.

Napísal to dnes v liste adresovanom americkému ministrovi zahraničných vecí Johnovi Kerrymu šéf maďarskej diplomacie Tibor Navracsics v reakcii na Foleyho vraždu v Sýrii.

V liste zverejnenom agentúrou MTI Navracsics vyjadril sústrasť novinárovej rodine i Kerrymu. Dodal, že brutálne zavraždenie novinára zaráža každého, zvlášť však maďarských diplomatov, ktorí pomáhali pred tromi rokmi pri oslobodení Foleyho z líbyjského zajatia.

Maďarský minister vyjadril podporu Spojeným štátom v ich boji proti "nezmyselnému radikalizmu". "Som presvedčený, že medzinárodné spoločenstvo musí urobiť všetko pre zastavenie násilia, ktoré ohrozuje naše spoločné hodnoty a životy miliónov ľudí," uzatvára Navracsics.