Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vandali poškodili pomník Jána Pavla II. krátko pred jeho svätorečením

Ján Pavol II., archívne foto FOTO TASR/Vladimír Benko

Jána Pavla II., ktorý viedol rímskokatolícku cirkev od roku 1978 do svojej smrti v roku 2005, budú svätorečiť túto nedeľu.

Krakov 24. apríla (TASR) - Vandali natreli farbu na pomník pápeža Jána Pavla II. v Krakove, a to len niekoľko dní pred jeho vyhlásením za svätého. Informovala o tom v stredu večer agentúra Reuters.

Polícia ohradila pomník v centre Krakova, z ktorého sa podľa reportéra agentúry snažili odstrániť farbu komunálni pracovníci. Policajti sa nevyjadrili k tomu, kto mohol byť za vandalský čin zodpovedný alebo prečo ho spáchal.

Jána Pavla II., ktorý viedol rímskokatolícku cirkev od roku 1978 do svojej smrti v roku 2005, budú svätorečiť túto nedeľu. Pre mnohých katolíkov je naďalej obdivovaným vzorom viery a oddanosti.

Mnohí v jeho rodnej krajine ho považujú za jedného z najväčších Poliakov, akí kedy žili. V poľskej spoločnosti však nie je obdiv voči nemu všeobecný - niektorí liberáli sa nazdávajú, že brzdil pokrok v otázkach ako antikoncepcia, interrupcie a homosexualita, dodáva Reuters.

Ján Pavol II. žil pred zvolením za pápeža v Krakove, narodil sa ako Karol Wojtyla v neďalekom meste Wadowice.

Parlament si pred kanonizáciou uctil pápeža Jána Pavla II.
Pred nadchádzajúcou kanonizáciou pápeža Jána Pavla II. prijali dnes poslanci poľského parlamentu uznesenie, v ktorom ho označili za "najdôležitejšieho z otcov poľskej nezávislosti".

Poľskí zákonodarcovia tiež vyzvali na "dôstojnú oslavu tejto udalosti", pričom vyjadrili poľskému pápežovi aj vďačnosť a úctu, uviedla agentúra DPA.

Za uznesenie hlasovalo 380 poslancov, 34 bolo proti a dvaja zákonodarcovia sa zdržali. Zástupcovia ľavicových strán v Sejme kritizovali uznesenie ako nevhodné. Odôvodnili to tým, že kanonizácia je náboženskou, nie politickou záležitosťou.

Organizátori slávnosti vo Vatikáne už oznámili, že kanonizačná slávnosť, naplánovaná na 27. apríla, bude oveľa skromnejšou záležitosťou ako trojdňové veľkolepé oslavy, ktoré sprevádzali blahoslavenie Jána Pavla v roku 2011.