Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Janik: Migrantov neodradí ani to, ak ich pošlú späť do ich vlasti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maďarský bezpečnostný expert Janik podotkol, že pred budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu sa všetci politici budú snažiť získať prirodzených spojencov.

Budapešť 29. augusta (TASR) - Migrantov posielanie späť do ich vlasti neodradí od toho, aby sa opäť vydali na cestu, pretože Európa je pre nich trvalo príťažlivejšia než ich rodná vlasť. V reakcii na utorňajšiu schôdzku predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s talianskym vicepremiérom a ministrom vnútra Matteom Salvinim v Miláne to v stredu povedal expert Inštitútu pre výskum migrácie Szabolcs Janik.

Podľa agentúry MTI odborník vo verejnoprávnej televízii M1 podotkol, že mnohí sa po vyhostení vydávajú znova na cestu do Európy. Orbán sa so Salvinim zhodli na nutnosti ochrany európskych hraníc a ako povedal maďarský premiér, "prisťahovalcov treba poslať späť do ich vlasti".

Janik podotkol, že pred budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu sa všetci politici budú snažiť získať prirodzených spojencov. "Aj premiér Orbán a taliansky minister vnútra Salvini sa v utorok pokúsili nájsť spoločné body, aby mohli založiť spoluprácu pre budúcnosť," konštatoval maďarský expert.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach